Ruokokerttunen Acrocephalus schoenobaenus

Suomalainen taksoni
Kyllä
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Ensisijainen elinympäristö
  • Rjn – niittyrannat
Toissijainen
  • Rin – niittyrannat
  • Ik – kosteat niityt (muut kuin rantaniityt)
  • Iv – viljelymaat
  • Io – ojat ja muut kaivannot
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • BirdLife-kategoria A (ilm. luonnonvaraisena tavattu ainakin kerran v. 1949 jälkeen)
  • Säännöllinen pesijä
Julkaisu esiintymisestä
  • BirdLife Suomi ry., Suomessa tavatut lintulajit, http://www.birdlife.fi/havainnot/rk/suomessa_tavatut_lintulajit.shtml, 8.3.2015
    LINKKI

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

  • Esiintyy havaintodatan perusteella – ei asiantuntijan arvioima

Alkuperä ja yleislevinneisyys

 

Ruokokerttunen on laajalle levinnyt laji, sen pesimäalueet ulottuvat Länsi-Euroopasta Fennoskandiaan, Lähi-itään, sekä laajana vyöhykkeenä Keski-Aasiaan. Se on pitkänmatkan muuttaja, joka talvehtii laajalti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa (BirdLife International 2021). Suomessa ruokokerttunen pesii koko maassa, Lapissa harvalukuisempana kuin etelässä. Mieluisinta pesimäympäristöä ovat tiheät ruovikot ja ruovikkoiset pensaikot, mutta se pesii myös pelto-ojien kortteikoissa, soiden laidoilla tai järvien rantapajukoissa. Suomen pesimäkanta on arvioitu noin 200 000 – 400 000 parin suuruiseksi (Valkama ym. 2011) Rengaslöytöjen perusteella ruokokerttuset lähtevät Suomesta syysmuutolle suoraan etelään ja ylittävät Välimeren sen keski- ja itäosista. Suomessa rengastettujen lintujen talvehtimisalueet ulottuvat Ghanan ja Nigerian alueelta Sambiaan (Valkama ym. 2014).

 

Esiintyminen Haliaksella

Ruokokerttusta tavataan Haliaksella säännöllisenä läpimuuttajana. Pesimälajina se on harvalukuinen ja epäsäännöllinen. Kevään ensimmäiset linnut saapuvat usein toukokuun alkupuoliskolla, kevään päämuutto havaitaan toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuun. Muuton ajoittumisella on eroja eri sukupuolilla, pukutuntomerkeistä sukupuolta ei voi määrittää, mutta italialaisen DNA-analyyseihin pohjautuvat tutkimuksen perusteella koiraat muuttavat keskimäärin kymmenen vuorokautta ennen naaraita (Saino ym. 2010).

Syysmuutto alkaa heinäkuun lopussa, päämuutto havaitaan elokuun puolivälistä syyskuun alkuun ja viimeisiä yksilöitä voi nähdä vielä lokakuun alkupuoliskolla. Syksyllä vanhat linnut muuttavat keskimäärin kaksi viikkoa ennen nuoria, vanhat ovat valmiita lähtemään syysmuutolle heti pesintöjen jälkeen (Lehikoinen ym. 2015) Ruokokerttunen on yömuuttaja, jonka yksilömääriä seurataan myös rengastuksen avulla. Rengastukset painottuvat aamupäivään, kun yömuuton jäljiltä niemeen saapuneet linnut ovat aktiivisimmillaan esimerkiksi ruokailupaikkoja etsien (Lehikoinen ym. 2011).

 

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Aki Aintila

 

CC BY 4.0

Tästä taksonista tehtyihin havaintoihin on kirjattu seuraavia biotooppitietoja