Vieraslajeja etsitään pian mobiilipelin avulla  
10.05.2023 09:15 - Ella Ahti

Useat Suomen alueet, esimerkiksi Espoo, Tampere ja Kainuu ottivat kokeiluun mobiilipelin, jossa käyttäjä voi kertoa vieraslajihavainnostaan ja ansaita palkkioita. Kyseessä on Crowdsorsa-niminen sovellus, jossa jokaisesta havainnosta käyttäjälle maksetaan yksi euro.  

Crowdsorsa on tamperelaisen start-up yrityksen kehittämä mobiilisovellus, jonka avulla kansalaiset voivat helposti osallistua kaupunkien kehitysprojekteihin. Sovelluksessa käyttäjä voi toteuttaa haluamansa tehtävän eli ”mission”, josta käyttäjä saa vastalahjaksi pienen rahapalkkion sovelluksessa sijaitsevaan lompakkoon. Lompakkoon kerääntyneet palkkiot voi myöhemmin siirtää omalle pankkitililleen. Aikaisemmin sovellusta on käytetty esimerkiksi ajoratojen kuntokartoitukseen, mutta keväällä 2023 sovellus on otettu useammassa kunnassa käyttöön vieraskasvilajien kartoitukseen. 

Sovelluksen avulla voi ilmoittaa esimerkiksi kurtturuusuhavainnon. Kuva: Antti Salovaara

Helppo tapa kerätä tietoa vieraskasvilajeista 

Espoossa Crowdsorsan avulla voi pilottivaiheessa raportoida lupiiniesiintymistä, kun taas Tampereella ja Kainuussa sovellukseen voi lisätä lupiiniesiintymien lisäksi myös jättiputki-, kurtturuusu- ja jättipalsamiesiintymiä sekä muita vieraslajeja. Käyttäjän tulee videokuvata esiintymä ja samalla liikkua sen ympäri, jonka jälkeen video lisätään sovellukseen sijaintitietojen kera ja käyttäjä saa havainnosta palkkion. Näin kunnat saavat tärkeää tietoa esiintymän sijainnista ja sen laajuudesta. Espoossa ja Kainuussa tarkoituksena olisi myöhemmin valjastaa sovellus käyttöön myös vieraskasvilajien torjunnassa, jolloin sovellus määrittää palkkion suuruuden kitketyn alueen perusteella. 

Vieraslajiesiintymiä voi ilmoittaa sovellukseen noin 14 kunnassa  toukokuulta alkaen, heti kun kasvien taimet ovat tarpeeksi tunnistettavia. Seuraa oman kuntasi vieraslajitiedotusta! 

Lisätietoa:  

Tiedote sovelluksen käytöstä Espoossa (espoo.fi) 

Uutinen sovelluksen käytöstä Tampereella (tampere.fi) 

Kainuun Vieraslajit Veks -hanke (Facebook) 

Tiedote sovelluksen käytöstä Nurmijärvellä (nurmijarvi.fi) 

Tiedote sovelluksen käytöstä Ylöjärvellä (ylojarvi.fi) 

Tiedote sovelluksen käytöstä Kalajoella (kalajoki.fi)