Paikkatietorajapinta julkaistu

03.09.2024 10:44 - Eija-Leena Laiho (päivitetty: 05.09.2024 08:29)

Lajitietokeskukselta on pitkään toivottu paikkatietorajapintaa, josta havainnot saisi näppärästi suoraan paikkatieto-ohjelmistoihin helpossa muodossa. Nyt pyyntöihin on vastattu ja olemme rakentaneet OGC API Features -rajapinnan, joka on paikkatietomaailman uusimpia standardeja (ja samalla korvaamassa aiempaa WFS-standardia).

Rajapinnan kautta on toistaiseksi saatavilla Virva-viranomaisrajausten mukaiset avoimet lajihavainnot, yli 2,6 miljoonaa havaintoa. Käytännössä rajaus siis kattaa Suomen alueelta avoimet, vuoden 1990 jälkeen tehdyt, tietyt laatukriteerit täyttävät, uhanalaisten tai muuten huomionarvoisten lajien havainnot, joiden sijainnin tarkkuus on korkeintaan 1000 metriä.

Havainnot saa näkyviin paikkatieto-ohjelmistoihin parilla klikkauksella.

Rajapinnan kautta saatavassa aineistossa on yhdistetty havaintoja saman sijainnin, havainnoitsijan, aikaleiman ja muiden attribuuttien perusteella. Alkuperäisiä havaintoja pääsee tarkastelemaan havainnon ‘Havainnon tunniste’-kenttään listatuista tunnisteista.

Aineisto on jaettu eliömaakuntien mukaisesti luokkiin.

Koska rajapinta on avoin, suuri osa aineistosta on karkeistettua. Suunnitelmissamme on lisätä rajapintaan myöhemmin API-avain, jotta myös sensitiivistä tai muusta syystä karkeistettua tietoa voitaisiin jakaa rajapinnan kautta. Testaamme rajapinnan teknistä suorituskykyä pienemmällä havaintomäärällä, mutta suunnitelmissa on laajentaa saatavilla olevien havaintojen määrää.

Rajapinta on vielä kehitysvaiheessa, joten pieniä käyttökatkoja saattaa ilmaantua erityisesti viikonloppuisin. Siispä palaute on erittäin tervetullutta.

Käy testaamassa rajapintaa osoitteessa geoapi.laji.fi

Lue myös ohjeet rajapinnan käytöstä QGIS:ssä.

Lisätiedot:

Alpo Turunen

alpo.turunen@helsinki.fi

paikkatietoasiantuntija