Shapefile-formaatin käyttö loppuu 31.12.2024

23.08.2024 12:44 - Mikko Heikkinen

Shapefile (.shp) -tiedostomuoto poistuu Lajitietokeskuksen tiedostolatauksista joulukuun 2024 lopussa. Valitse sen sijaan GeoPackage (.gpkg) -tiedostomuoto joka on yleisesti käytetty paikkatietostandardi. GeoPackage-tiedostossa on sama sisältö kuin Shapefilessä, mutta siinä on useita merkittäviä parannuksia.

Miksi muutos?

Shapefilet ovat olleet GIS-järjestelmien käytössä vuosikymmeniä, mutta niissä on useita rajoituksia, jotka vaikuttavat tietojen laatuun ja käytettävyyteen:

  • Kenttänimien pituus: Shapefilet rajoittavat kenttien nimet 10 merkkiin, jonka takia meidän on pitänyt käyttää vaikeasti tulkittavia lyhennettyjä nimiä, kuten crdUncertl, txnmicOrdr, ja rstrctRsn.
  • Geometriatyypit: Shapefilet asettavat rajoituksia geometriatyypeille (piste, viiva, polygoni), mikä rajoittaa tietojen joustavuutta.
  • Kenttien sisällön pituus: Shapefilet rajoittavat kenttien sisällön 255 merkkiin, jolloin kaikki informaatio ei aina mahdu aineiston kenttiin.
  • Suorituskyky: Shapefilet ovat usein suorituskyvyltään huonompia käsiteltäessä suuria aineistoja.
  • Tiedostonhallinta: Shapefile-tiedostot koostuvat useista tiedostoista, jotka on purettava ja tuotava paikkatieto-ohjelmistoon, mikä hankaloittaa tiedon käsittelyä.

GeoPackage-tiedostomuodossa ei ole näitä ongelmia, joten se tarjoaa joustavamman ratkaisun erilaisiin paikkatietotarpeisiin. Lisäksi yhden tiedostomuodon ja siihen liittyvän dokumentaation ylläpito on helpompaa, joten voimme keskittyä enemmän palvelujen kehittämiseen. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua GeoPackageen siirtymisessä ota yhteyttä helpdesk@laji.fi.