Yksittäishavainnot talteen Mobiilivihkolla – saatavilla nyt myös iPhonelle
Mobiilivihkolla voi nyt ilmoittaa yksittäishavaintoja, havaintoja yleisillä havaintolomakkeilla kuten Retkilomake tai Sieniatlas-lomake tai kirjata kaikki alueella havaitsemasi lajit täydellisillä lajilistoilla. Sovellus on nyt myös julkaistu ensi kertaa iPhonelle.
Havainnot voi kirjata kätevästi suoraan maastossa Mobiilivihkolla. Sovellus tallentaa kuljetun reitin GPS:n avulla ja näyttää sen kartalla. Kartalle voi lisätä havaintoja, ja liittää niihin perustietoja sekä valokuvia. Kirjatut havaintoerät lähetetään Lajitietokeskuksen Vihko-palveluun, jossa niitä voi halutessaan täydentää myös tietokoneella.
Yksittäishavainnot voi nyt ilmoittaa nopeasti merkitsemällä kartalle havainnon paikan ja täydentämällä tietoihin lajinimen – sovellus täydentää automaattisesti havaintoajan. Havainnolle voi myös lisätä kuvia.
Mobiilivihkoon on myös lisätty uudentyyppisiä lomakkeita havaintojen kirjaamiseen: täydelliset listat. Täydellisillä listoilla tarkoitetaan tietyn eliöryhmän listaa, johon merkitään havaituksi kaikki listan lajit, jotka on havaittu ja määritetty. Täydellisen listan voi tallentaa, vaikka ei tunnistaisikaan kaikkia listalla olevia lajeja. Listan avulla saadaan tieto sekä siitä, mitä retkellä on havaittu ja mitä on jäänyt havaitsematta. Täydellisiä listoja sovelluksessa ovat esimerkiksi Näyttävät kukkijat, Perhoset ja Ruokasienestäjän lista.
Mobiilivihkolla kerätään myös havaintoja parhaillaan käynnissä olevaan Suomen 4. lintuatlas -hankkeeseen. Lintuatlaksessa selvitetään Suomen pesimälintulajien esiintyminen ja pesimävarmuus 10 x 10 kilometrin atlasruuduissa. Lintuatlas-havaintoja varten on oma lomake, joka tunnistaa automaattisesti atlasruudun käyttäjän sijainnin perusteella. Havainnolle tulee ilmoittaa pesimävarmuusindeksi, jotta se luetaan atlashavainnoksi. Myös lintuatlas-lomakkeella havainnot ilmoitetaan täydellisen listan periaatteella. Kuitenkin myös yksittäisiä lintuatlashavaintoja voi ilmoittaa yksittäishavaintoina tai retkilomakkeella, kunhan lisää havainnolle pesimävarmuusindeksin.
Lataa Mobiilivihko-sovellus:
Lue lisää:
Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia: helpdesk@laji.fi