Linnustonseurannan ja Lajitietokeskuksen uutisia - tiedon määrä kasvaa ja sen liikkuvuus paranee

27.05.2020 09:27 - Mikko Heikkinen (päivitetty: 22.02.2021 10:20)

Tässä kerrotaan ajankohtaista linnustonseurannoista, Lajitietokeskuksen palveluista sekä niiden uudistuksista. Lajitietokeskuksen palveluja käytetään yhä enemmän, saatavilla olevan tiedon määrä kasvaa ja sen liikkuvuus eritysesti viranomaisten välillä paranee.

  • 1) Lintujen pistelaskennat tallennetaan uuden järjestelmän avulla
  • 2) Vesilintu- ja linjalaskennat jatkuvat
  • 3) 35 miljoonaa havaintoa Laji.fi:ssa
  • 4) Tieto liikkuu viranomaisten ja Lajitietokeskuksen välillä
  • 5) iNaturalist Suomi apuna eliölajien tunnistamisessa
  • 6) Uutta Laji.fi:ssa

1) Lintujen pistelaskennat tallennetaan uuden järjestelmän avulla

Maalintujen pistelaskentakausi on alkanut. Tänä vuonna havainnot voi tallentaa Laji.fi -portaalissa samaan tapaan kuin muiden Luomuksen seurantojen havainnot.

Aikaisempien pistelaskentojen reilut 350.000 havaintoa on viety uuteen järjestelmään. Viimeisten neljän vuoden havainnot ovat vielä tutkimuskaranteenissa, mutta sitä aikaisemmat havainnot ovat haettavissa ja käytettävissä avoimena tietona.

Jos sinulla on käyttäjätunnus Laji.fi:hin ja olet linkittänyt siihen Lintuvaara-tunnuksen (eli rengastaja- tai havainnoijanumeron), näet aiemmin ilmoittamasi pistelaskentahavainnot omissa havainnoissasi.

2) Vesilintu- ja linjalaskennat jatkuvat

Aikaisemmin keväällä vesilintulaskentojen ilmoitus siirtyi myös Laji.fi:n alle. Niin lintuharrastajat kuin metsästäjät ilmoittavat havaintonsa vastaisuudessa saman järjestelmän kautta. Tällä hetkellä vesilintulaskentoja on ilmoitettu yli 800 havaintoerää vuodelta 2020. Lapissa vesilintujen laskentakausi jatkuu kesäkuulle runsaan lumitilanteen takia.

Lintujen linjalaskentakausi käynnistyy myös kesäkuun alussa, joten mukaan ehtii vielä hyvin. Linjalaskentoihin voi osallistua kuka tahansa lintujen äänet hyvin hallitseva harrastaja. Vakiolinjojen varaus tapahtuu edellisvuosien tapaan Laji.fi:n kautta: https://laji.fi/theme/linjalaskenta/instructions

3) 35 miljoonaa havaintoa Laji.fi:ssa

Lajitietokeskuksen tavoitteena on edistää luontohavaintojen ja muun lajitiedon käyttöä esim. tutkimustyössä, opetuksessa, viranomaistoiminnassa, ja kaikkien muidenkin kiinnostuneiden käytetettävissä saattamalla se helposti saataville “yhdeltä luukulta”.

Laji.fi-portaali on Lajitietokeskuksen kaikille avoin palvelu lajitietoon. 35 miljoonan havainnon raja ylittyi siinä juuri. Suurin yksittäinen tietolähde on lintujen rengastustietokanta (n. 12 miljoonaa havaintoa), seuraavina tulevat Hyönteistietokannan (nyt osa Vihko-havaintopalvelua) ja Luomuksen putkilokasvikokoelman havainnot ja näytetiedot. Myös linnustonseurantahankkeiden havaintoja on saatavilla paljon. Suuri osa havainnoista on vapaaehtoistyönä kerättyä!

Suurin osa havaintotiedosta on käytettävissä avoimena datana, mutta pieni osa havainnoista on salattu tai karkeistettu tutkimuskarenssin ajaksi (enintään neljäksi vuodeksi). Sensitiivisten lajien tiedot karkeistetaan myös. Pääsyä näihin voi pyytää erikseen ja pyynnöt ratkaistaan tapauskohtaisesti.

4) Tieto liikkuu viranomaisten ja Lajitietokeskuksen välillä

Lajitiedon saatavuus ja liikkuvuus viranomaisten välillä paranee. SYKE, Luke ja Metsähallitus ovat nyt virallisesti sopineet jakavansa lajitietoa Lajitietokeskuksen kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa että viranomaiset pääsevät käsiksi esimerkiksi havaintotietoihin suoraan Lajitietokeskuksen ns. viranomaisportaalin kautta, sen sijaan että tietoja jaettaisiin monia eri kanavia pitkin. Myös Lajitietokeskuksen muuta kautta (esim. Vihkosta, iNaturalistista tai museokokoelmista) kokoamat havaintotiedot ovat viranomaisten käytettävissä. Kun tieto on helposti saatavissa, lajien esiintymät ja sopivien elinympäristöjen säilyttäminen voidaan ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa entistä paremmin.

Viranomaisten lajitietoa voivat käyttää edellisten lisäksi myös ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, ELY-keskukset, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus, Ruokavirasto ja jatkossa esimerkiksi kunnat. Samalla viranomaisten lajitietoa avataan myös kaikille avoimessa Laji.fi-portaalissa, kunkin aineiston haltijan päättämässä laajuudessa.

5) iNaturalist Suomi apuna eliölajien tunnistamisessa

Näitkö eläimen, kasvin tai sienen, jota et osaa tunnistaa? iNaturalist Suomi on mobiilisovellus ja verkkopalvelu, joka auttaa tunnistamaan eliöitä valokuvien perusteella: se antaa ensin arvauksen lajista tai lajiryhmästä tekoälyn avulla, jonka jälkeen muut käyttäjät auttavat tunnistuksessa. Samalla havainto tallentuu iNaturalistiin sekä Lajitietokeskukseen mm. Laji.fi-portaalin kautta haettavaksi.

iNaturalist on saatavilla mobiilisovelluksena (Android ja iPhone) sekä käytettävissä tietokoneella osoitteessa https://inaturalist.laji.fi/

iNaturalist Suomi julkaistiin toukokuun alussa. Se on Lajitietokeskuksen ylläpitämä ja osa kansainvälistä iNaturalist-verkostoa. Kansainvälinen iNaturalist on ollut toiminnassa jo kymmenisen vuotta ja sillä on ollut useita aktiivisia käyttäjiä myös Suomessa, mutta julkaisun jälkeen havaintojen ja käyttäjien määrä on jo moninkertaistunut. Nyt iNaturalistissa on jo yli 50.000 dokumentoitua havaintoa Suomesta.

6) Uutta Laji.fi:ssa

Laji.fi:sta julkaistiin uusi versio viime viikolla. Tällä kertaa keskityttiin pienempiin parannuksiin, bugikorjauksiin ja erilaisten lintujen ja hyönteisten seurantahankkeiden toteuttamiseen. Lisäksi on mm. rakennettu viranomaisportaalia sekä suunniteltu parannuksia taksonomiatietojen hallintaan.