Lajitietokeskus tiedottaa kehitystyön etenemisestä (noin) parin viikon välein.

Tehtyjä asioita

Koska edellistä jaksoa edeltävä jakson saaminen tuotantoon venyi viikolla bugien vuoksi, edellinen jakso jäi viikkoa tavallista lyhyemmäksi (22.-28.11). Tästä syystä kovin paljon uutta ei saatu aikaan. Omien käyttäjätietojen hallinta ja käyttäjätunnusten linkitys Kirjauduttuasi sisälle Laji.fi -sivustolle voit omaa nimeäsi klikkaamalla päästä profiilisivulle. Profiilisivulla voit muokata julkisesti näkyvää vapaata kuvaustasi ja lisätä itsellesi profiilikuvan. Voit hakea muita käyttäjiä ja pyytää heitä kaveriksi. (Kaverit voivat lisätä toisiaan havaintoeriin havainnoitsijoiksi ja/tai antaa muokkausoikeudet havaintoihin.) Muita käyttäjätiliin liittyviä asioita pääsee muokkaamaan painamalla "Käyttäjätilini" -nappia. Napin panamisen jälkeen sinun täytyy kirjautua tietoturvasyistä uudelleen sisälle päästäksesi Lajitietokeskuksen tilin hallintasivulle. Tällä "Omat tietoni" sivulla voit muokata seuraavia asioita:
  • Nimi
  • Sähköpostiosoite
  • Syntymävuosi
  • Oletuskieli
Lisäksi voit nähdä tiliisi liitetyt erikoisoikeudet (roolit) ja mihin organisaatioihin sinut on liitetty (oikeus kyseisen organisaation kokoelmien hallintaan). Voit liittää tiliisi vaihtoehtoisia tunnistautumisvälineitä. Uutena ominaisuutena voit liittää tiliisi muiden havaintojärjestelmien käyttäjätunnuksia. Kun liität tiliisi käyttäjätunnuksen, voit selata kyseiseen järjestelmään tunnuksellasi tallennettuja havaintoja Laji.fi havaintohaun "Omat havainnot" -haussa. Käyttäjätunnusten linkitys Lajitietokeskus -tiliisi on edellytys sille, että voit joskus tulevaisuudessa siirtää havaintosi muista järjestelmistä Lajitietokeskuksen Vihkoon muokattaviksi. Tällä hetkellä voit liittää seuraava tunnukset tiliisi:
  • Vanha hatikka.fi
  • Uusi hatikka.fi
  • Hyönteistietokanta
  • Luomuksen linnustonseurantojen ja rengastajien Lintuvaara -palvelu (rengastaja/havainnoijanumero)
tiedote_2012_12_tunnukset - Näkymä tunnusten linkittämiseksi Tunnistupalveluun on lisätty mahdollisus kirjautua sisälle siten, että kirjautuminen ei ikinä vanhene. Tämä on tarkoitettu etenkin mobiilisovelluksia varten. Toistaiseksi mikään palvelu ei vielä tarjoa tällaista pysyvää kirjautumista. Pysyviä kirjautumisia voisi kuitenkin jo nyt hallita "Omat tietoni" sivulla.

Nyt työn alla

Tällä hetkellä käynnissä olevassa jaksossa (29.11. - 12.12.) on työn alla seuraavia asioita. Vihko Painike joka karkeistaa paikkatiedon 10 km tarkuuteen ei enää salaa myös aikaan ja henkilöihin liittyviä asioita. Nyt salataan ainoastaan koordinaatit ja "Paikkannimet" -kentän sisältö. (Tämä mahdollistaa sen, että joku voi kyseisen henkilön muiden havaintoerien tietojen perusteella päätellä jotakin karkeistetun paikan sijainnista, mutta tämä jätetään nyt käyttäjän itsensä huolehdittavaksi. Sensitiivisten lajien havainnot salataan edelleenkin automaattisesti Lajitietokeskuksen toimesta riippumatta siitä onko 10 km salausta käytetty tai ei.) Omat paikat ominaisuutta on paranneltu, mm. estetty saman nimisten paikkojen luonti ja tehty uuden paikan luonnin mahdollistavasta napista helpompi huomata. Vihkoon ollaan lisätty paljon uusia kenttiä havaintojen yhteydessä käytettäväksi, esimerkiksi: keruutapa, säilöntätapa, laskentapäivien lkm, ansojen lukumäärä, erilliset kentät koiraiden ja naaraiden lukumäärille ja tieto havainnon luonnonvaraisuudesta. 10km -karkeistuksen muutos on jo käytössä ja vanhat havaintoerät uudelleenprosessoitu. Muut muutokset tulevat käyttöön seuraavan päivityksen yhteydessä ensi viikolla. Havaintodatan tuonti Lajitietokeskukseen paikkatietoformaateissa Olemme kuntia ja muita toimijoita varten ryhtyneet toteuttamaan mahdollisuutta lähettää Lajitietokeskukseen paikkatieto-ohjelmissa ylläpidettävää havaintodataa. Olemme toteuttaneet sivuston, jossa tiedostot voi ladata Lajitietokeskukseen ja samalla määritellä tiedoston tietokenttien sisällöt (mistä löytyy aika-, laji- ym tiedot). Seuraavaksi työn alla on muuntaa erilaiset formaatit yhtenevään muotoon, jonka jälkeen tiedot laitetaan normaalia kanavaa pitkin latautumaan Lajitietokeskuksen tietovarastoon. Tiedon käytön osalta on jo olemassa alustava versio Lajitietokeskuksen paikkatietorajapinnasta, josta tiedot saa ulos WFS, Shape, ym paikkatietomuodoissa. Myös api.laji.fi rajapinnasta saa havaintoja ulos GeoJSON paikkatietomuodossa. Tarkoitus on myös tulevaisuudessa mahdollistaa Laji.fi havainnot -osion tiedostolataus paikkatietoformaatissa. paikkatieto - Paikkatiedon käsittelyä kuvaava kaavio Kuvapalvelu Ongelmia aiheuttanut kuvapalvelu on nyt siirtymässä uuteen kotiin CSC:n (tieteen tietotekniikan keskus) palvelimelle. Testipalvelu käyttää nyt CSC:n palvelimia ja tuotantopalvelu siirettään lähiaikoina. Tämä vaatii n. tunnin mittaisen katkon toimintoihin. Katkon ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.