Pistelaskenta

Tämä on Luonnontieteellisen keskusmuseon Linnustonseurannan maalintujen pistelaskentojen havaintojen ilmoitusjärjestelmä. Täällä voit tarkastella pistereittien sijaintia ja tietoja, ilmoittaa laskennan havainnot ja tarkastella pistelaskentojen tuloksia. Lisätietoa laskennoista ja laskentaohjeita löydät Tietopankista: https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/pistelaskenta/maalintujen-pistelaskentaohjeet.

Pikaohje pistelaskentatietojen palauttamiseen:

Reittien tarkastelu
  1. Ilmoittaaksesi tekemäsi pistelaskennan havainnot, sinun pitää kirjautua järjestelmään. Valitse oikeasta yläkulmasta Kirjaudu/Rekisteröidy. Valitsemalla Ilmoita pääset katsomaan pistereittiluetteloa ja reittejä kartalla. Pistereitit ovat henkilökohtaisia, niiden sijaintia (toistaiseksi karkeaa) ja tietoja pääsee katsomaan, mutta niitä ei voi varata vaan laskija pysyy samana vuodesta toiseen. Luettelon kohteita voit suodattaa kirjoittamalla hakusanan tyhjään kenttään, jossa lukee himmeällä Rajaa. Valittuasi kohteen luettelosta tai kartalta, kohteen sijainti näkyy oikealle puolelle avautuvalla kartalla.
Havaintojen ilmoittaminen
  1. Valitse Ilmoita uusi laskenta tältä reitiltä ja siirryt ilmoituslomakkeelle. Jos haluat perustaa kokonaan uuden reitin, ota yhteyttä osoitteeseen linnustonseuranta@helsinki.fi.
  2. Ilmoita lomakkeella laskennan ja reitin perustiedot sekä havaitut linnut pisteittäin. Saat lisäohjeita ?-kuvakkeista kenttien vieressä. Uutena toimintona on, että pistelaskennoissa voi ilmoittaa myös havainnot nisäkkäistä sekä vesi- ja lokkilinnuista. Jos kirjasit kaikki havainnot näistä ryhmistä, valitse ryhmäkohtaisiin Kaikki havaitut kirjattu -kenttiin Kyllä.
  3. Vasemmalla näkyvässä karttatyökalussa on merkittynä laskentapisteen sijainti. Mikäli piste puuttuu lisää laskentapaikat piste kerrallaan. Laajempaa havainnointialuetta kuvaavan ruudun tai turhan pisteen voi poistaa klikkaamalla sitä hiiren oikealla näppäimellä tai painamalla karttatyökalun roskakori -symbolilla varustettua kohtaa.
  4. Määritä pisteen biotooppi alasvetovalikosta. Jos biotooppi muuttuu, kirjoita muutoksen syy Huomioita-kenttään.
  5. Kirjaa pisteellä havaitut linnut: parimäärä sisällä, parimäärä ulkona ja parvien koot. Paina ”+”-painiketta lisätäksesi lajin. Käytössä ovat 3+3 lyhenteet sekä tieteelliset ja suomenkieliset nimet. Kentästä toiseen voi siirtyä joko hiiren avulla tai pikanäppäimillä (tab tai enter = seuraavaan kenttään).
Havaintoerän tallentaminen ja muokkaaminen
  1. Kun olet syöttänyt havainnot, ja haluat tallentaa ja lähettää tiedot eteenpäin Linnustonseurannalle, paina: ”Tallenna havainnot”. Erillistä välitallennus-painiketta ei ole, vaan tiedot tallentuvat tallentajan käyttämälle koneelle. Jos selain kaatuu tms. kesken tallennuksen, avaa sivu uudelleen samalla selaimella ja tietojen pitäisi olla tallessa.
  2. Tallennuksen jälkeen tulee näkyviin lista mahdollisista virheistä ja varoituksista. Korjaa virheet ja tallenna uudelleen.
  3. Tallennuksen jälkeen näet koosteen tallentamastasi havaintoerästä, esimerkiksi havaituista lajeista ja parimääristä, kokonaislajimäärästä jne.
  4. Pääset tarvittaessa muokkaamaan tallennettua havaintoerää ”Omat havaintoeräni” –kohdasta. Kunkin havaintoerän vasemmassa laidassa on valittavana ”Näytä havaintoerä” ja ”Siirry muokkaussivulle” -kuvakkeet. Muokkauksia voi tehdä kyseisen vuoden elokuun loppuun asti.
Mikäli sinulla on ongelmia järjestelmän käytön kanssa, ota yhteyttä osoitteeseen linnustonseuranta@helsinki.fi.

Yksityiskohtaiset ohjeet pistelaskentatietojen palauttamiseen:

  1. Kohteen valinta
  2. Reitin perustiedot
  3. Havaintojen ilmoitus
  4. Tallennus
  5. Havaintoerän muokkaus
1) Kohteen valinta
Listan kohteita voi suodattaa kirjoittamalla hakusanan tyhjään kenttään, jossa lukee himmeällä Rajaa (esimerkiksi kohteen kunta, nimi tai kohdenumero). Järjestelmä rajaa näytille vain hakusanaa vastaavat kohteet. Listan kohteita voi myös järjestää numero- tai aakkosjärjestykseen eri otsikkojen avulla painamalla hiirellä otsikkoa. Kun olet valinnut hiirellä kohteen listasta, niin kohteen sijainti näkyy listan oikealle puolelle avautuvalla kartalla. Pääset ilmoittamaan laskentatietoja kohteelta painamalla painiketta Ilmoita uusi laskenta tältä reitiltä. Luettelossa näkyvät kaikki reitit kautta aikain, tarkistathan että olet ilmoittamassa havaintoja oikealta kohteelta. Jos olet perustamassa uutta pistelaskentareittiä, laita viestiä kohteen sijainnista linnustonseurannalle osoitteeseen linnustonseuranta@helsinki.fi.
2) Reitin perustiedot
Vanhojen laskentakohteiden tiedot kuten nimi ja numero on siirretty uuteen järjestelmään automaattisesti edellisestä kyseisen kohteen laskennasta. Lomakkeella voit siirtyä kentästä toiseen joko hiiren avulla tai pikanäppäimillä. Tabulaattori tai enter siirtää kursorin seuraavaan kenttään, havaintoriveillä Alt + nuoli alas/ylös siirtyy seuraavalle/edelliselle riville ja Alt + i luo uuden rivin.
Laskijat
Syötä laskijoiden nimet Laskijat -kenttään, yksi henkilö per kenttä, järjestyksessä: etunimi sukunimi. Jos olet linkittänyt muiden laskijoiden profiilit omaasi (ks. Kaverin lisääminen), voit linkittää havainnot myös heidän tileilleen, jolloin he näkevät havainnot omissa havaintoerissään. Huomaathan, että linkitys pitää tehdä ennen havaintojen tallennusta. Jos lisäät Laskijat-kenttään henkilön, joka ei ole kaverisi järjestelmässä, nimen vierellä näkyy punainen kolmio. Voit halutessasi salata laskijoiden nimet tai tarkat paikkatiedot julkisilta tulossivuilta. Salausta toivotaan käytettävän vain erityistapauksissa.
Laskentapäivämäärä
Kirjoita laskentapäivämäärä tai valitse päivämäärä kalenterista tai pikavalikolla.
Laskennan aloitusaika
Kirjoita kohteen laskennan aloituksen ja lopetuksen kellonajat
Haittasiko sää laskentaa
Kirjaa haittasiko sää olennaisesti laskentaa kyseisellä kohteella? Oletus valikossa on, että ei haitannut. Mikäli sää kuitenkin haittaisi laskentaa, niin klikkaa solua, jolloin solun tila muuttuu arvoksi Kyllä. Kirjoita kohtaan Huomautuksia, miten sää haittasi.
Nisäkkäät, vesi- ja lokkilinnut
Pistelaskennassa ei ole ennen vuotta 2020 ollut mahdollisuutta ilmoittaa havaintoja vesi- ja lokkilinnuista tai nisäkkäistä. Nyt tämä on mahdollista. Mikäli olet laskenut nämä lajiryhmät valitse näiden lajiryhmien kohdalla Kyllä. Jos et ole valinnut esimerkiksi vesilintuja, mutta ilmoitat lomakkeella telkän, järjestelmä olettaa, että tämä on vain satunnaishavainto, etkä ole laskenut kaikkia vesilintuja. Jos kuitenkin olet laskenut kaikki vesilinnut, mutta näit vain telkän, valitse Kaikki havaitut vesilinnut kirjattu -kohdalla Kyllä. Valitse Kyllä, myös siinä tapauksessa, että olet laskenut vesilinnut, mutta et havainnut yhtään. Vesilintuihin kuuluvat kyhmyjoutsen, laulujoutsen, metsähanhi, merihanhi, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, ristisorsa, haapana, harmaasorsa, tavi, sinisorsa, jouhisorsa, heinätavi, lapasorsa, punasotka, tukkasotka, lapasotka, haahka, alli, mustalintu, pilkkasiipi, telkkä, uivelo, tukkakoskelo, isokoskelo, kuikka, kaakkuri, silkkiuikku, härkälintu, mustakurkku-uikku, pikku-uikku, merimetso ja nokikana. Lokkilintuihin kuuluvat kihut, lokit, tiirat ja ruokkilinnut: merikihu, tunturikihu, pikkulokki, naurulokki, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, merilokki, pikkutiira, räyskä, mustatiira, kalatiira, lapintiira, ruokki, riskilä ja etelänkiisla.
Karttatyökalu
Karttatyökalusta löytyy useita toimintoja. Vasemmasta yläkulmasta kolmen päällekkäisen arkin symbolin kohdalta voit valita erilaisia karttapohjia. Oletuksena on mm. karttapaikasta tuttu maastokartta. Ortokuva –vaihtoehto antaa ilmakuvan kohteesta. Karttapohjavalikon alapuolella olevalla ”Suurennuslasi” –työkalulla voit etsiä kohdetta tämän nimen perusteella. Plus- ja miinus-merkeillä voit lähentää tai loitontaa karttakuvaa (zoomaus sisään tai ulos). Kartan oikeasta yläkulmasta löydät kolme erilaista piirtotyökalua. Näillä voit piirtää kartalle i) laskentapisteen, ii) lisätä laskentapisteen koordinaattien perusteella tai iii) tyhjentää kartan merkinnöistä. Lisää nasta -työkalulla voit lisätä laskentapisteen kartalle. Voit myös siirtää karttapistettä klikkaamalla sitä hiirellä kahdesti tai painamalla sitä hiiren vasemmalla näppäimellä ja valitse Muokkaa kuvio, jolloin sen ympärille muodostuu katkoviivakehikko. Tällöin voit siirtää pisteen haluamaasi paikkaan valitsemalla kohde hiirellä ja pitämällä hiiren näppäin pohjassa siihen asti, kun olet siirtänyt kohteen haluamaasi paikkaan. Tyhjennä kartta –työkalu on kätevä tapa poistaa kartan aikaisemmat merkinnät esimerkiksi havainnointiruutu, jos pistereitin aikaisemmat laskentapaikat eivät ole olleet järjestelmässä.
Reitin kuvaus
Reitin kuvaukseen voi halutessaan kirjata tarkentavia tietoja laskennan vakiona pysyvästä toteutustavasta, jotka auttavat kohteen laskennan toistamisessa vuosikymmentenkin päästä.
Huomautukset
Reitin huomautuksiin voi halutessaan kirjata tietoja juuri kyseiseen laskentaan liittyvistä seikoista, jotka eivät pysy vakiona laskennasta toiseen, esimerkiksi säätilasta.
3) Havaintojen ilmoitus
Valitse oikealla olevasta listasta reitin piste, jolta ilmoitat havaintoja.
Biotooppi:
Valitse vetovalikosta biotooppi, joka parhaiten kuvaa laskentakohteen 50 metrin säteen sisällä olevaa nykyistä elinympäristöä. Jos biotooppi muuttuu, kirjoita muutoksen syy Huomioita-kenttään.
Laji:
Paina ”+”-painiketta lisätäksesi lajirivin. Kirjoita vasemmanpuolimmaiseen sarakkeeseen lajin nimi. Kirjoita lajin kaikki havainnot yhdeltä pisteeltä samalle riville. Järjestelmässä on automaattinen nimentunnistin eli jos esimerkiksi aloitat kirjoittamaan ”herne…”, niin järjestelmä tarjoaa hernekerttu-vaihtoehtoa. Valitse oikea laji. Käytössä ovat 3+3 lyhenteet sekä tieteelliset ja suomenkieliset nimet. Kirjaa kaikki yhden lajin havainnot samalta pisteeltä yhdelle riville. Kentästä toiseen voi siirtyä joko hiiren avulla tai pikanäppäimillä (tab tai enter = seuraavaan kenttään). Kirjaa pisteellä havaitut linnut: parimäärä sisällä, parimäärä ulkona ja parvien koot. Mikäli lajinimisarakkeessa on oikeassa reunassa kolmio, järjestelmä ei ole tunnistanut lajinimeä ja havaintoerää ei voi tallentaa. Vastaavasti vihreä V-merkki tarkoittaa, että lajinimi on tunnistettu järjestelmän puolesta.
Pari sisällä
Alle 50 m:n etäisyydellä pisteestä eli säteen sisäpuolella havaittu lajin parimäärä.
Pari ulkona
50 m:n säteen ulkopuolella havaittujen ja ylilentävien yksilöiden parimäärä lajille.
Parvien koot
Parvissa havaittujen yksilöiden määrät. Erottele parvet toisistaan pilkulla. Merkitse pesiviksi pareiksi tulkittu parvi myös Pari sisällä tai Pari ulkona -kenttään.
4) Tallennus
Kun olet syöttänyt havainnot paina Tallenna havainnot. Jos pakollisia tietoja puuttuu tai niissä on virheitä, tulee lista virheilmoituksista. Korjaa nämä ja tallenna uudelleen. Jos joudut jättämään laskennan tallennuksen kesken, valitse Tallenna julkaisematta. Tarvittaessa korjaa virheilmoitukset ja tallenna uudelleen. Kun tallennat julkaisematta, havainnot tallentuvat omalle Vihko-tilillesi, mutta eivät välity Linnustonseurantaan tai näy tulospalvelussa. Jos tallennus jostain syystä epäonnistuu, katso näkyykö tallennusyritys pistelaskentasivun vasemmassa sivupalkissa tallentamattomana havaintoeränä. Jos ei näy, älä aloita tallennusta uudestaan vaan ota yhteyttä linnustonseurantaan (linnustonseuranta@helsinki.fi.) ja raportoi tilanne (ainakin millainen ongelma, mikä pistereitti ja tallennusaika).
5) Havaintoerän muokkaus
Muokataksesi tallentamasi laskennan tietoja, valitse vasemman reunan palkista Omat havaintoeräni. Omat havaintoeräni näytöllä näet tallentamasi havaintoerät ja voit valita Siirry muokkaussivulle. Täällä voit myös julkaista aiemmin vain omalle tilillesi tallentaman laskennan tiedot. Vanhempien laskentatietojen muokkaamiseksi ole yhteydessä Linnustonseurantaan. Jotta pääset katsomaan omia vanhoja Pistelaskentahavaintojasi, sinun täytyy ensin linkittää laji.fi profiilisi Lintuvaaratunnukseen (eli rengastaja- tai havainnoijanumeroon).Uusi tunnus lisätään seuraavasti:
  1. Kirjaudu Laji.fi:in (https://login.laji.fi/) nykyisellä tunnuksellasi
  2. Etusivun oikeasta ylälaidasta valitse Oma Nimesi -> Profiili
  3. Klikkaa painiketta ”Käyttäjätilini”.
  4. Kirjaudu uudelleen sisään, mikäli järjestelmä sitä pyytää (valitsemalla tunnistautumistapa ja kirjautumalla sisään)
  5. Omat tietoni -sivulla klikkaa oikean laidan painiketta ”Liitä muu tunnus”.
  6. Valitse järjestelmä, jonka tunnuksen haluat liittää
  7. Syötä kysyttäessä kyseisen järjestelmän käyttäjänimi ja salasana, ja klikkaa Lähetä.