Kirput Siphonaptera

Yleiskuvaus

Kirput (Siphonaptera) ovat pieniä, hyvin pieniä tai erittäin pieniä, ruumiiltaan sivuttaissuuntaisesti voimakkaasti litistyneitä, kovia ja usein kiiltäviä hyönteisiä, jotka ovat selkärankaisten ulkoloisia. Kirppujen ruumiissa, erityisesti selkäpuolella, on taaksepäin suuntautuneita piikkejä ja sukasia ja ruumiin sivuilla pieniä kovettuneita kilpiä, skleriittejä. Väritykseltään kirput ovat yleensä tummia, ruskeita tai mustia.

Kirppujen pää ei ole keskiruumiista selvästi erillinen. Päässä on yleensä hyvin lyhyet tuntosarvet, jotka ovat kolmijaokkeiset, tukevat ja osittain uurteisiin kätkeytyneet. Verkkosilmiä ei ole; niiden tilalla olevat pistesilmät ovat usein surkastuneet, litteät ja yksinkertaiset tai ne puuttuvat kokonaan. Suuosat ovat lyhyet ja pistävät sekä imevät. Monilla lajeilla on jäykkien piikkien kampamainen rivistö poskessa, ns. poskikampa. Kirppujen keskiruumiin. 1. jaokkeen etuselässä (pronotum) on usein kampamainen rivi jäykkiä piikkejä, ns. pronotaalikampa. Kirpuilla ei ole siipiä. Niiden jalkojen lonkat ovat voimakkaasti kehittyneet ja nilkat ovat pitkät. Takaraajat ovat erityisen pitkät ja voimakkaat hyppyjalat. Jalkojen päissä on kynnet, joiden avulla kirput voivat tarrautua isäntiinsä. Takaruumiin kärjessä, viimeisen jaokkeen selkäpuolella on silmiinpistävä aistikarva-alue (sensillum/sensillium). Se on tasainen tai pyöristynyt ja siinä on vaihteleva määrä aistikarvoja, jotka nousevat pienten kumpujen päältä. Sensillumin tarkkaa funktiota ei tiedetä.

Maailmalla ruumiin pituus 1-8 mm.

Suomen suurin laji on ruumiiltaan  6 mm pitkä, kontiaisilla loisiva Hystrichopsylla talpae.

Toukat ovat matomaisia, jalattomia ja silmättömiä, ja niillä on purevat suuosat.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: BIO-103 Eliöiden monimuotoisuus: eläintuntemus - Hyönteiset, Insecta & alkuhyönteiset, Entognatha
Kuvaustekstin laatijat:

FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Siphonaptera
Yleiskieliset nimet
  • kirput (suomi)
  • loppor (ruotsi)
  • Fleas (englanti)
Tunniste
http://tun.fi/MX.70232
Taksonominen taso
lahko
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Asiantuntija
  • Heidi Viljanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Emme voi näyttää tätä lukua tällä hetkellä johtuen kansainvälisen BOLD-palvelun rajapinnan rajoituksista. ?
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Kirput
Yhteensä 51 lajia