Hyppyhäntäiset – Collembola
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
Yleiskuvaus
Hyppyhäntäiset (Collembola) ovat hyvin pieniä, suomuisia tai karvapeitteisiä kosteissa paikoissa esiintyviä paikoittain erittäin runsaslukuisia "alkuhyönteisiä" (Entognatha). Ne ovat väritykseltään monesti rusehtavan tai harmahtavan kirjavia, ja joskus värittömiä. Ruumis voi olla lieriö- tai pallomainen.
Hyppyhäntäisten päässä on 4-6-jaokkeiset tuntosarvet, jotka ovat ruumiin kokoon nähden usein pitkät. Verkkosilmät puuttuvat - niiden tilalla on usein ryhmä pistesilmiä, mutta silmättömyys on myös mahdollista. Suuosat ovat tavallisesti purevat ja suuresti päänsisäiset. Hyppyhäntäisillä ei ole siipiä.
Hyppyhäntäisten takaruumiissa on vain 6 jaoketta. Ensimmäisessä jaokkeessa eliön vatsapuolella on vatsaputki (collophore), joka toimii apuna kuonanerityksessä sekä osmoregulaatiossa, ja jonka avulla hyppyhäntäiset voivat kiinnittyä alustaansa. Takaruumiin neljännessä jaokkeessa on tavallisesti kaksihaarainen hyppyhanko (furca/furcula), joka lepoasennossa on taittuneena vatsapuolelle 3. jaokkeen kiinnityshakaseen (retinaculum). Hyppyhanko on pidempi maanpinnalla elävillä kuin maaperässä elävillä lajeilla. Takaruumiissa ei ole peräsukasia.
Ruumiin pituus useimmiten < 5 mm.
Toukat aikuisen näköisiä.
Kuvaustekstin laatijat:
FM, suunnittelija Jani Järvi / Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- hyppyhäntäiset (suomi)
- hoppstjärtar (ruotsi)
- Springtails (englanti)
- Heidi Viljanen
- Muut organismit
- Alkuhyönteiset