Timjamipikkumittari – Eupithecia distinctaria
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Uhanalaisuus

Yleiskuvaus
Siipiväli 17–20 mm. Takaruumiin sivut mustahkonsekaiset.
Etusiivet ruskehtavanharmaat, niissä epäselviä, kaarevia, tummempia poikkijuovia. Keskisarakkeen reunat hienot, tumman harmaanruskeat, mustahkopilkkuiset, muodostavat etureunassa mustahkot täplät. Keskipilkku musta, vahva, juovamainen. Ulkosarake pohjaa tummempi; aaltoviiru säännöllisen aaltoileva. Takasiivet vaaleanharmaat, niissä häipyviä, tummempia poikkijuovia; keskipilkku tummanharmaa, melko pieni. Molempien siipiparien ripset heikosti valko- ja vaaleanharmaatäpläiset.
Muna ovaali, melko pullea. Pintarakenne koostuu hyvin matalista kuopista, jotka ovat viisi- tai kuusikulmaisia. Väri aluksi valkea, pian vaaleankeltainen, sitten kullankeltainen.
Toukka solakka, 17–19 mm, kellanvihreä–mehuvihreä; hieno selkäjuova sekä neljä eteenpäin suippenevaa kiilatäplää verenpunaiset. Selkäjuova usein häipyvä, jolloin kiilatäplät ovat erilliset. Joskus selkäjuova leveä, verenpunainen, ilman kiilatäpliä. Sivujuova hieno, vaalea, siinä joskus punaista täplitystä.
Kotelo pieni, melko solakka, 6–7 mm, kellanruskea, selkä punertava, siipiaiheet oliivinvihreät. Takaruumiin jaokkeiden poikkivyöt ja peräpää tummanruskeat. Pintarakenne karkeahko. Siipisuonet huonosti erottuvat. Metanotum ilman pistekuoppia. Dorsaaliura syvä ja leveä. Sen takareuna mustareunainen ja karvainen, siinä vain kolme suurta ulkonemaa, jotka ovat pyöreäkärkisiä tai suipohkoja; keskimmäinen ulottuu 1/3–1/2 kohdalle 10. tergiittiä, kaksi muuta joskus hiukan lyhyemmät. Sivuviillos suuri ja syvä, suippo tai pyöristynyt. Jaokkeen A10 vatsapuolen frontolateraaliset kohoumat heikot. Kremaster selkäpuolelta katsottuna paljon pitempi kuin tyvensä leveys, kielimäinen, dorsoventraalisesti vain kohtalaisen litistynyt, sivulta katsottuna tylppä, vatsapuolelta tyvestä joskus heikosti syvennyt. Pinta sagrinoitu. Sukaset ohuet, lyhyemmät kuin kremaster, lähes samankokoiset, kärjestä kiertyneet. D1:t sijaitsevat suunnilleen kremasterin 2/3 kohdalla, muut suunnilleen yhtäläisin välimatkoin sen kärjessä.
Kuvaustekstin laatijat:
Harri Jalava

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- timjamipikkumittari (suomi)
- timjemalmätare (ruotsi)
- 2019
- 2010
- Lauri Kaila
- Marko Mutanen
- Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
- Perhoset
- Mittarit
- Suurperhoset