Kuusensiemenmittari Eupithecia abietaria

Yleiskuvaus

Siipiväli 20–25 mm. Huulirihmat hiukan pitemmät kuin silmän läpimitta. Takaruumiissa ruskeanpunainen vyö tyven lähellä ja sivuilla mustia täpliä.

Etusiivet vaalean okranharmaat, niissä epäselviä, kaarevia, harmaanruskeita poikkijuovia. Tyvipoikkiviiru kulmikas, musta, sen ulkopuolella punertavanruskea poikkivyö; sisempi ja ulompi poikkiviiru hienot, kaksinkertaiset, ruskehtavat, vahvemmat etureunassa, suonien kohdalla mustat täplät, ulompi keskeltä kulmikas. Keskipilkku suuri, ovaali, musta. Ulkosarakkeen sisäosa punertavanruskea, ulko-osa harmaa; aaltoviiru vahvahampainen, valkea. Takasiivet kuten etusiivet, mutta kuviot harmaammat, vähemmän selvät. Molempien siipiparien ulkoreunassa rivi hienoja, mustia juovia; ripset vaalean- ja tummanruskeatäpläiset.

Muna pitkänomisen ovaali, vahvasti litistynyt; pinta vain kohtalaisen kiiltävä, siinä melko syviensäännöllisen kuusikulmaisten kuoppien muodostama rakenne, joka on karkeampi kuin kuusenkäpymittarilla (E. analoga), kuopat ovat enemmän keilamaisesti syvenneet. Väri aluksi valkea, myöhemmin sameanpunainen.

Toukka vanttera ja paksu, 15–16 mm, vaaleanroosa–voimakkaan lihanpunainen. Pää lähes yhtä leveä kuin jaoke T1, kiiltävän musta; niskakilpi ja hienot nystyrät kiiltävän mustat.

Kotelo suuri, kohtalaisen solakka, 8–10 mm, punaruskea–tummanruskea. Pintarakenne karkea, pää ja keskiruumis vahvasti ryppyiset. Labrum pyöristynyt. Dorsaaliura verrattain matala, sen takareunassa useita pieniä ja leveitä ulkonemia. Sivuviillos leveä, verrattain lyhyt, tylppä ja matala. Jaokkeessa A10 ei selviä frontolateraalisia kohoumia. Kremaster selkäpuolelta katsottuna huonosti erottuva, lyhyen kolmiomainen, sivut kohtalaisen kaarevat, tyviosassa melko selviä pintakuvioita; vatsapuoli tuskin syventynyt. Kremaster sivulta katsottuna leveän kiilamainen. Sukaset D2 vahvat, hiukan kremasteria pitemmät, muut sukaset paljon pienemmät, mutta suhteellisen paksut. Sd1:t lähtevät läheltä kremasterin tyveä, D1:t sen keskikohdan takaa, verrattain läheltä toisiaan, L1:t läheltä D2:ia, nämä läheltä toisiaan kremasterin kärjestä.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Eupithecia abietaria
Auktorit
(Goeze, 1781)
Yleiskieliset nimet
 • kuusensiemenmittari (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.62011
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
 • Vakiintunut
 • Yleinen
Uhanalaisuus Suomessa
 • 2019 LC – Elinvoimaiset
 • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntijat
 • Lauri Kaila
 • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
 • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
 • Perhoset
 • Mittarit
 • Suurperhoset