Mäntymittari Bupalus piniaria

Yleiskuvaus

Siipiväli 32–39 mm. Sukupuolidimorfinen laji.

♂: Etusiivet mustanruskeat, siiven etureuna, tyvi ja takareunan tyvipuolisko kellanokrakehnäiset. Tyvipuoliskossa hyvin suuri, vaalean okrankellertävä laikku, joka kattaa keskisaran sekä alan sen takana cubituksen keskikohdasta lähelle takakulmaa; se on mustanruskeakehnäisten suonien kolmeen lähes yhtä suureen osaan jakama. Takasiivet mustanruskeat; keskialassa pitkänomainen, vaalean okrankellertävä laikku ja sen takana samanväristä kehnää, nämä kahden paksun poikkiviirun jakamat. Molempien siipiparien ripset täplikkäät.

♀: Kuten ♂, mutta tummat alat tummanruskeat, vaaleat alat ruskehtavanoranssit ja laajemmat, varsinkin takasiivissä.

Muna ovaali, sileä, väri vaaleanvihreä.

Toukka 28–32 mm, pitkänomainen, liereä, sinertävänvihreä tai valkeahkonvihreä; selkäjuova valkea tai vaaleankeltainen, hienosti tummareunainen; sivuselkäjuova valkea, hienosti tummareunainen; sivujuova leveämpi, vaaleankeltainen, ylhäältä tummanvihreäreunainen. Vatsassa vuoroin tumman- ja vaaleanvihreitä pitkittäisjuovia. Hengitysaukot tummankeltaiset. Pää ruumiin värinen, siinä näkyvissä selkä- ja sivuselkäjuovat. Jalat tummanvihreät.

Kotelo 11,0–13,0 mm, punaruskea, kohtalaisen kiiltävä. Pintarakenne karkeahko. Keskiruumiin hengitysaukon takana pieni, soikea, hiukan karvainen kohouma. Jaokkeen A5 hengitysaukon edessä sileämpi alue. Jaokkeiden A9 ja A10 väli sivuilta kaareva, mutta ei muodosta sivuviillosta. Myös dorsaaliura puuttuu. Kremasterissa suuret tyvikyttyrät, se on uurteinen ja ryppyinen, sulautuu tasaisesti kärkiulokkeeseen. Tämä on kärjestä verrattain sileä ja pyöristynyt.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Bupalus piniaria
Auktorit
(Linnaeus, 1758)
Yleiskieliset nimet
  • mäntymittari (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.61622
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Vakiintunut
  • Yleinen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntijat
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • MVL.31