Heinänorsu – Euthrix potatoria
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
Yleiskuvaus
Siipiväli ♂ 38–52 mm, ♀ 50–66 mm. Sukupuolidimorfinen laji.
Koiraan tuntosarvet vaaleanruskeat; ruumis ja siivet vaaleanruskeat–tumman punaruskeat, etusiivet vaaleamman ruskehtavankeltalaikkuiset. Etusiipien poikkiviirut ruskeat – sisemmästä näkyvissä tavallisesti vain etupuolisko; ulompi kulkee siiven kärjestä viistosti takareunaan; aaltoviiru enemmän tai vähemmän selvä, aaltoileva. Keskitäplä hopeanvalkea, tummareunainen ja tummakeskinen, sen etupuolella pienempi, hopeanvalkea täplä. Ulkosarakkeen ulko-osa usein harmaanviolettivarjoinen. Takasiipien keskiviiru pohjaa tummempi, melko suora, kulkee siiven kärkeen; siipi sen ulkopuolella tavallisesti tasaisen harmaanviolettivarjoinen.
Naaras on selvästi suurempi ja vantterampi kuin koiras ja sen etusiivet suipommat. Tuntosarvet kellanruskeat; ruumis ja siivet munankeltaiset–vaalean savenkeltaiset. Kuviot kuten koiraalla.
Muna melko suuri, heikosti ovaali, hiukan litistynyt. Väri posliinimaisen harmaanvalkea; mikropyylitäplä tummempi; sivujen keskellä soikea, tummanvihreä laikku, jota ympäröi samanvärinen, ovaali rengas.
Toukka 60–70 mm, mustanharmaa, sinisensävyinen; sivuselkäjuova muodostuu epäsäännöllisistä, keltaisista täplistä; sivuilla oransseja vinojuovia. Karvoitus tiheää, ruskeaa; jaokkeiden T2 ja A8 selkätupsut tummanruskeat tai mustat; sivujen silkkikarvatupsut valkeat. Pää ruskeankeltainen, harmaajuovainen.
Kotelo 24–35 mm, tumman punaruskea–mustanruskea, osittain kiiltävä. Takapää pyöristynyt, siinä joitakin lyhyitä, hienoja sukasia.
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.
- Yhteensä ruutua
- heinänorsu (suomi)
- Vakiintunut
- Yleinen
Alueellisesti uhanalainen 2020 - 3a Keskiboreaalinen, Pohjanmaa ?
- 2019 LC – Elinvoimaiset
- 2010 LC – Elinvoimaiset
- Lauri Kaila
- Marko Mutanen
- Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
- Perhoset
- Suurperhoset