Idännokiperhonen Erebia euryale

Yleiskuvaus

Siipiväli 38–44 mm. Siivet yläpuolelta tummanruskeat; postdiskaalialan silmätäplien ympärillä tumman punaruskeat poikkivyöt, jotka usein jakautuneet siipisuonien kohdalta osiin. Silmätäplät koiraalla heikot, pistemäiset tai voivat puuttua; naaraalla tavallisesti voimakkaammat, mutta voivat puuttua; valkoinen keskusta ei yleensä erotu. Takasiipien ulkoreuna heikosti hampaallinen. Siipiripset ruskea- ja valkotäpläiset.

Etusiivet alapuolelta tummanruskeat; punaruskea postdiskaalivyö sisäreunastaan enemmän tai vähemmän häipyvä, usein levinnyt siiven keskiosiin asti; silmätäplät heikot tai puuttuvat kokonaan. Koiraan takasiivet alapuolelta lähes yksivärisen tummanruskeat, keskivyö hyvin heikko; silmätäplät häviävän pienet tai puuttuvat, jolloin vain punaruskeat täplät erottuvat. Naaraan takasiipien alapuolen keskivyö erottuu yleensä selvänä; siiven postdiskaaliala ja tyvi selvästi valko- tai keltakehnäiset, varsinkin keskivyön etureunan ulkopuolella, jossa kontrastinen, mutkainen reunakuvio. Silmätäplät heikot tai lähes puuttuvat, niiden ympärillä pyöreät, punertavat tai oranssit laikut.

Muna tynnyrin – luodin muotoinen, siinä 14–17 pitkittäisharjannetta. Mikropyyliruusuke matalassa painumassa. Väri valkeahko.

Toukka vaalean kellanruskea; selkäjuova tumma, valkoreunainen; sivuselkäjuova kellertävä; sivujuova kellertävä. Hengitysaukot mustat. Vatsa ruskeanharmaa. Pää harmahtavankeltainen tai vaaleanruskea, siinä kaksi kellertävää juomua.

Kotelo kellertävä; siipiaiheissa tummia juovia; takaruumiissa tummia täpliä.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Erebia euryale
Auktorit
(Esper, 1805)
Yleiskieliset nimet
  • idännokiperhonen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.60980
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Säännöllinen harhailija
  • Hyvin harvinainen
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Päiväperhoset
  • Suurperhoset