Mantukoit Blastobasidae

Yleiskuvaus

Pää sileäsuomuinen. Pistesilmät puuttuvat. Ketoseemat puuttuvat. Tuntosarvet rihmamaiset, jaokkeissa kaksi suomuriviä, pitemmät kuin puolet etusiiven pituudesta. Imukärsä suomuinen. Huulirihmat tavallisesti ylöspäin taipuneet, yleensä pitkät, ohuet. Leukarihmat 4-jaokkeiset. Säärien kannusten kaava 0-2-4, takasäärien kannukset tavallisesti pitkät; takanilkkojen piikit tavallisesti olemassa. Siivet erilaissuoniset, lansettimaiset – pyöristyneet; etusiivissä pterostigma; takasiipien suonet M3 ja CuA1 lähtevät samasta pisteestä tai varrelliset. Naaraiden frenulum koostuu kahdesta tai kolmesta oasta. Jaokkeiden A2–A6 selkäpuolella poikittainen kaistale pigmentittömiä, piikkimäisiä suomuja.

Toukkien alahuulen submentumissa kolo. Frontoclypeus 1/2–3/5 etäisyydellä päälakilovesta. Rintajalat ja 5 paria käsnäjalkoja olemassa. Etulonkat koskettavat toisiaan. Takaruumiin D1- ja D2-sukaset etäällä toisistaan. Jaokkeissa A1–A6 3 SV-sukasta; jaokkeissa A1–A8 SD1-sukaset usein nystyrärenkaissa; L2, L1 pystysuorassa; A9:n SD1-sukanen karvamainen tai harjasmainen. Käsnäjalkojen hakaset kehässä tai vaillinaisessa ellipsissä.

Koteloiden frontoclypeuksen sauma selvä. Labium täysin piilossa tai näkyy vain pienenä levynä sen tyvessä. Leukarihmat piilossa. Takajalat selvät, edestä kiilamaisesti kaventuneet. Jaoke A10 ilman kremasteria tai taaksepäin taipuneita sukasia.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Blastobasidae
Auktorit
Meyrick, 1894
Yleiskieliset nimet
  • mantukoit (suomi)
  • förnamalar (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.59179
Taksonominen taso
heimo
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • MVL.31
  • Pikkuperhoset
Yhteensä 4 lajia