Gammarus

Yleiskuvaus

Itämeren ja sisävesien katkasuku.
Gammarus-suvun katkat ovat voimakkaasti lateraalisesti (kyljistään) litistyneitä. Eläimen jokaisessa jaokkeessa on raajat. Väriltään Gammarus-suvun katkat ovat harmaita, vihertäviä, kellertäviä tai ruskeita, enintään 2 cm mittaisia. Tuntosarvipareja on kaksi, ja niistä ylempi on alempaa pidempi. Silmä on munuaisen muotoinen. Yleissääntönä voidaan pitää, että sisävesilajeilla silmän korkeus on enintään kaksi kertaa silmän leveyden mitta, kun merilajeilla se on vähintään kaksi kertaa silmän leveyden mitta. Merilajit ovat siten sisävesilajeja korkeasilmäisempiä.
Merilajeilla lajinmäärityksessä käytetään mm. kolmen takimmaisen selkäkilven takareunan pieniä koholla olevia nystyjä, joissa on lajista riippuen erimittaisia ja -paksuisia sukasia. Samoin suuosien ja jalkojen karvoitus toimivat lajikohtaisina tuntomerkkeinä.
Sisävesilajit erottaa toisistaan takaruumiin toisen jaokkeen takakulman perusteella: purokatkalla (Gammarus pulex) se on lähes suora kulma, kun taas järvikatkalla (Gammarus lacustris) kulma on terävä.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Vesieliöiden lajintunnistus - Pohjaeläimet CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Gammarus
Tunniste
http://tun.fi/MX.53445
Taksonominen taso
suku
Asiantuntija
  • Risto Väinölä
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Äyriäiset
  • Makroäyriäiset
  • Katkat, vesisiirat ja massiäyriäiset