Kesäpikkusydän Dicentra formosa

Yleiskuvaus

Kesäpikkusydän kasvaa luontaisesti läntisessä Pohjois-Amerikassa vuoristojen havupuuvaltaisissa rinnemetsissä mammuttipetäjien ja jättiläispunapuiden varjossa. Kesäpikkusydän onkin täydellinen aluskasvi, sillä sen ohuet, saniaismaiset lehdet soveltuvat juuri sinne, missä maaperän kosteus on riittävä ja auringon paahtava vaikutus vähäinen. Kosteutta pidättävässä maassa kasvusto säilyy peittävänä läpi kasvukauden, mutta mikäli maa kesällä kuivuu, saattaa kesäpikkusydän kuihduttaa lehtensä ja siirtyä lepoon.

Pikkusydämen runsas kukinta ja sydämenmuotoiset kukat ovat helposti tunnistettavia eivätkä jää pölyttäjähyönteisiltäkään huomaamatta. Se onnistuu meidänkin oloissamme tuottamaan siemeniä. Kesäpikkusydän, kuten monet muutkin lähisukuiset lajit, tuottaa siemenen kuoreen valkoisen rasvalisäkkeen, joka houkuttelee muurahaisia kuljettamaan siemeniä maanalaisiin onkaloihin. Muurahaiset toimivat tietämättään kasvin levittäjinä, ja toisinaan pikkusydän päätyy Suomessakin kasvamaan puutarhan ulkopuolelle kummastuttamaan satunnaista luonnossa liikkujaa.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan evoluutiopuutarha - Varhaiset aitokaksisirkkaiset CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Dicentra formosa
Auktorit
(Haw.) Walp.
Yleiskieliset nimet
  • kesäpikkusydän (suomi)
  • fänrikshjärta (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.40951
Taksonominen taso
Esiintyminen Suomessa
Esiintymisen tyyppi
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019
  • 2010
Asiantuntija
DNA-viivakoodisekvenssit
Dicentra formosa
10 julkista näytettä
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit