Sipuli (ruokasipuli) Allium cepa

Yleiskuvaus

Pyöreän tai litteänpyöreän sipulin muodostava ravintokasvi, jolla on rikkipitoisista haihtuvista öljyistä johtuva tyypillinen maku ja tuoksu. Sipuli muodostuu lukuisista paksuuntuneista, vararavintopitoisista lehtikannoista.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Laaja maatalouslajintuntemus 4 op - Koppisiemeniset CC BY 4.0

Kasvumuoto

Kaksi- tai monivuotinen.

Koko

30–80 cm.

Varsi

Kukkavarsi ontto, lehdetön, alaosastaan pullistunut.

Lehti

Lehdet ontot, tasasoukat, tupelliset.

Kukka

Kukinto tiheä latvasarja. Valkeita kehälehtiä 6.

Hedelmä ja siemen

Hedelmä on kota.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Laaja maatalouslajintuntemus 4 op - Koppisiemeniset CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana.

Suomesta yhteensä
havaintoa
?
ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Allium cepa
Auktorit
L.
Yleiskieliset nimet
  • sipuli (suomi)
  • lök (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.40866
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • tulokas, satunnainen, havaittu 1980 tai myöhemmin
  • korkeintaan (ehkä vähän kasvullisesti leviävä) maatulokas
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 NA – Arviointiin soveltumattomat
Asiantuntija
  • Pertti Uotila
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit