Rikkakananhirssi Echinochloa crus-galli

Yleiskuvaus

Kukinnollisen kananhirssin Suomessa tavatessaan oivaltanee oitis, että kyseessä on eksoottinen heinä. Millään maamme vakinaisella heinäsuvulla ei ole samanlaista haarovaa kertotähkää, jossa tähkylät sijoittuvat kahteen tai useampaan riviin särmäisille, tukeville haaroille. Tähkylöiden pikkupiirteetkin ovat omalaatuisia, esimerkiksi nämä: kupera ulkopinta ja litteä sisäpinta, alempi kukka neuvoton (ei heteitä eikä emejä) ja ylempi kaksineuvoinen, ylemmän kukan ulkohelve kupera, rustomainen, kiiltävä ja vaalea. Alemman kukan ulkohelpeestä lähtee usein vankka vihne, mutta samassakin kertotähkässä on usein sekä vihneettömiä että vihneellisiä tähkylöitä ja vihneiden pituus voi kovastikin vaihdella tähkylästä toiseen aiheuttaen kukinnon olemukseen jonkinlaista ruokkoamattomuutta. Toisaalta on olemassa myös muotoja, joiden kertotähkä muistuttaa siistiä rassi- tai sutikokoelmaa lähes kaikkien tähkylöiden lyhyt- tai pitkävihneisyyden vuoksi. Myös kukinnon väri vaihtelee, osaksi kasvusijan valoisuuden mukaan, himmeän vaaleanvihreästä osittain punertavan kautta kokonaan tumman punaruskeaan. – Kukinnottoman kananhirssin määrittäminen käy päinsä esimerkiksi litteähköstä, usein violetinpunaisesta tyvestä sekä kaljuista, karhealaitaisista, kielekkeettömistä lehdistä, mutta vaatii kyllä kokemusta, jonka voi hankkia kukinnollisten yksilöiden kasvullisia osia tarkastelemalla.

Suomessa rikkakananhirssiryhmän lajeista ovat tässä yhteydessä merkittäviä itse rikkakananhirssi (Echinochloa crus-galli) ja lännenkananhirssi (E. muricata). Ne on vieraslajitarkasteluissa usein syytä käsitellä yhdessä kolmesta syystä:

(1) niitä on alettu pitää Suomessa erillään vasta 2000-luvulla,

(2) niiden toisistaan erottaminen ei ehkä kaikilta luonnistu ja on mahdollistakin vain kukinnollisten yksilöiden osalta, ja

(3) niiden pyyteet ja siten myös kasvupaikat ja torjuntamenetelmät ovat samankaltaisia (ks. kuitenkin herbisideistä sanottu edempänä). Käytännössä siis monesti voidaan puhua tai joudutaan puhumaan kollektiivisesti rikkakananhirsseistä.

Lajikortti ’Rikkakanhirssiryhmä’ kattaakin molemmat lajit:rikkakananhirssin sekä lännenkananhirssin. Ilmoita havaintosi rikkakananhirssiryhmänä, ellet ole aivan varma lajitunnistuksesta.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Arto Kurtto (Luomus) 2015, päivitys 2021

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Echinochloa crus-galli
Auktorit
(L.) P. Beauv.
Yleiskieliset nimet
  • rikkakananhirssi (suomi)
  • hönshirs (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.40656
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • tulokas, satunnainen, havaittu 1980 tai myöhemmin
Tämä laji on vieraslaji
VakiintuneisuusSatunnainen
Hallinnolliset lajitiedot
  • Kansallinen vieraslajistrategia (VN 2012) ?
  • Uudet vieraslajit ?
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 NA – Arviointiin soveltumattomat
  • 2010 NA – Arviointiin soveltumattomat
Asiantuntijat
  • Pertti Uotila
  • Henry Väre
Julkisten DNA-viivakoodisekvenssien määrä
Emme voi näyttää tätä lukua tällä hetkellä johtuen kansainvälisen BOLD-palvelun rajapinnan rajoituksista. ?
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit