Pesäjuuri (linnunpesäjuuri) – Neottia nidus-avis
- Yleiskuvaus
- Media
- Tunnistus
- Biologia
- Taksonomia
- Esiintyminen
- Näytteet
- Uhanalaisuus

Yleiskuvaus
Pesäjuuri on yleensä hyvin huomaamaton ja vaikeasti löydettävissä, sillä se on lehtivihreätön. Sen väri on useimmiten kellertävän ruskea, ja sen pienet ruskeat lehdet ovat suomumaisia.
Kasvi on saanut nimensä maan alla olevasta hyvin tiheästä ja haaraisesta juurakosta, joka muistuttaa lähinnä linnun pesää. Kasvin tieteellinen nimi, sekä myös sen nimi useilla eurooppalaisilla kielillä, merkitsee juuri linnun pesää.

Kasvumuoto
Pystyvartinen, monivuotinen ruoho.
Kukinta-aika
Kesä–heinäkuu.
Koko
10–30 cm
Varsi
Tanakka, lehtivihreätön, kellertävä–ruskea, läpikuultamaton.
Juurakon versojuuristo runsas, juuret paksuja ja toisiinsa kietoutuneita.
Ei välttämättä kasvata maanpäällistä versoa joka vuosi vaan saattaa joinakin vuosina pysytellä kokonaan maanalaisen juurakkonsa varassa.
Lehti
Kaikki lehdet suomumaisia, ruskehtavia.
Kukka
Tähkä runsaskukkainen, tiheähkö. Kukka 10 mm, ruskea tai kellanruskea, makealta tuoksuva. Huuli alaspäinen, kannukseton, kärki 2-liuskainen.
Hedelmä ja siemen
Kota.
Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomesta yhteensä
- Yhteensä ruutua
- pesäjuuri (suomi)
- nästrot (ruotsi)
- alkuperäinen, vanhaa perua, vakiintunut
Koko maassa rauhoitetut kasvilajit (LSA 1997/160, liite 3a 2021/521) ? CITES-sopimus, liite II ? EU-lainsäädäntö koskien CITES-sopimusta, liite B ? VANHA Uhanalaisten lajien turvaaminen metsätaloudessa -hankkeessa 2007–2010 laadittu metsälajiluettelo ? Metsäisten suojelualueiden konnektiviteetti – SUMI-hankkeessa 2020 laadittu metsälajiluettelo ? Putkilokasvien toiminnallinen monimuotoisuus – SUMI-hankkeessa 2022 laadittu luettelo ? Uhanalaisten lajien esiintymien turvaaminen metsätaloudessa – Lajiturva-hankkeessa 2019–2021 laadittu lajiluettelo ?
- 2019 NT – Silmälläpidettävät
- 2010 LC – Elinvoimaiset
- 2000 LC – Elinvoimaiset
- Pertti Uotila
- Putkilokasvit