Mukulanätkelmä Lathyrus tuberosus

Yleiskuvaus

Mukulanätkelmä on vanha ravintokasvi, joka on ollut viljelyssä 1600-luvulta lähtien. Mukulanätkelmä kasvattaa 3–5 cm pitkiä juurimukuloita, jotka ovat sekä ravitsevia että hyvänmakuisia. Ne korjataan joko keväällä tai syksyllä ja syödään sellaisenaan, keitettyinä tai paistettuina. Heikon satoisuutensa vuoksi lajia on viljelty pikemmin herkkuna kuin varsinaisena tärkkelyskasvina. Laji kasvaa luonnonvaraisena suuressa osassa Eurooppaa ja läntistä Aasiaa. Suomessa mukulanätkelmän tapaa useimmiten kukkapenkissä, mutta se voi joskus livahtaa puutarhakarkulaisena tai tulla ihmisen toimien myötä luontoomme. Laji herättää huomiota ennen muuta suurilla punaisilla ja tuoksuvilla kukillaan, jotka houkuttelevat mehiläisiä. Useimpien virnojen ja nätkelmien tapaan sekin kasvaa maata myöten tai muun kasvillisuuden seassa kiipeillen. Mukulanätkelmän varret ovat niin rentoja, etteivät ne jaksa kannatella omaa painoaan, vaan joutuvat ottamaan kärhillään tukea viereisistä kasveista.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan evoluutiopuu - Rosidit CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Lathyrus tuberosus
Auktorit
L.
Yleiskieliset nimet
  • mukulanätkelmä (suomi)
  • knölvial (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.39004
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • tulokas, uutta perua, vakinainen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 NA – Arviointiin soveltumattomat
  • 2010 NA – Arviointiin soveltumattomat
Asiantuntija
  • Mikko Piirainen
Julkisten DNA-viivakoodisekvenssien määrä
Emme voi näyttää tätä lukua tällä hetkellä johtuen kansainvälisen BOLD-palvelun rajapinnan rajoituksista. ?
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit