Suomyrtti (sahasuomyrtti) Myrica gale

Yleiskuvaus

Kymmeniä miljoonia vuosia sitten Euroopassa vallitsi subtrooppisen lämmin ilmasto ja norkkomyrttikasvien heimo kukoisti monilajisena. Vielä tänäkin päivänä suurin osa heimon kasveista elää subtrooppisissa olossa, Manner-Euroopassa kasvaa enää vain yksi ainoa laji eli suomyrtti.Sen levinneisyysalue kattaa Länsi- ja Luoteis-Euroopan lisäksi Itä-Aasian osia ja Pohjois-Amerikan viileänlauhkean vyöhykkeen. Se kasvaa rannoilla ja happamilla soilla, suosii viileyttä ja mereistä ilmastoa – ja levittäytyy tehokkaasti rönsyjensä avulla. Norkkomyrttikasvien juuristossa elävät typensitojabakteerit mahdollistavat elinvoimaisuuden karuissakin olosuhteissa. Osa heimon lajeista on erikoistunut tulivuorten vähätyppisiin ympäristöihin, ja etenkin nuo lajit ovat omavaraisen typpitaloutensa takia ryöstäytyneet nopeasti levittäytyviksi vieraslajeiksi uusille seuduille.

Kumarru nuuhkimaan! Suomyrtin lehdissä, varsissa ja kukinnoissa on pihkatiehyitä, joista erittyy voimakastuoksuisia haihtuvia eli eteerisiä öljyjä. Niillä on monia kasvia suojaavia vaikutuksia: ne vähentävät vesihävikkiä, tasaavat lämpötilan vaihtelua ja suojaavat hyönteishyökkäyksiltä. Suomyrtin aromaattisia yhdisteitä onkin käytetty hyödyksi muun muassa hyönteisten karkottamiseen ja oluen maustamiseen. Humalaan verrattuna suomyrtti antaa olueen enemmän voimaa mutta aiheuttaa myös pahemman krapulan ja päänsäryn.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: BIO-503 Suomen kasvisto ja kasvillisuus - Suot: luhdat CC BY 4.0

Kasvumuoto

Pensas tai iso varpu.

Koko

50–100 cm korkea.

Varsi

Haarat ovat pystyjä, oksat punaruskeita, hienokarvaisia, keltanystyisiä.

Lehti

Lehdet ovat kierteisesti. Lehtilapa (2,5–4 cm) on harmaanvihreä, keltanystyinen, vastapuikea, kärkiosa on harvahampainen.

Kukka

Kasvi kukkii ennen lehtien puhkeamista ja on tavallisesti kaksikotinen. Kukinto on tähkämäinen norkko. Kukat ovat pieniä ja kehättömiä. Hedenorkot ovat suuria ja pystyjä, kukissa on neljä hedettä. Eminorkot ovat pieniä (4 mm) ja kussakin kukassa on kaksi punaista luottia.

Hedelmä ja siemen

Hedelmä on kuiva luumarja ja hedelmistö on käpymäinen.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: BIO-503 Suomen kasvisto ja kasvillisuus - Suot: luhdat CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Myrica gale
Auktorit
L.
Yleiskieliset nimet
  • suomyrtti (suomi)
  • pors (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.38019
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • alkuperäinen, vanhaa perua, vakiintunut
Hallinnolliset lajitiedot
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 LC – Elinvoimaiset
  • 2010 LC – Elinvoimaiset
Asiantuntija
  • Pertti Uotila
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit