Akileijat Aquilegia

Yleiskuvaus

Akileijat ovat suosittuja perinnepihan kasveja. Kukan erikoinen muoto on suvulle ominainen: terälehdet ovat muuntuneet kannuksellisiksi mesilehdiksi ja värilliset verholehdet tehostavat kukan vetovoimaisuutta. Kukanrakenteesta ja kannuksien pituudesta johtuen akileijan pölyttäjinä toimivatpääsääntöisesti pitkäkärsäiset tai -kielisethyönteiset kuten mehiläiset, kimalaiset tai perhoset.

Katso ympärillesi, näetkö punaista?

Kukan värillä on väliä – ainakin niitä pölyttäville eläimille! Euroopan kasvilajistossatapaa vain harvoin kirkkaan punaisia kukkia. Suuret, voimakkaan punaiset tai kellanpunaiset kukat ovat usein lintupölytteisiä. Linnuilla ja ihmisillä on samantyyppinen värinäkö, sillä me voimme niin sanotusti ”nähdä punaista”! Hyönteisistä ainoastaan perhoset pystyvät tähän. Euroopassa kirkkaanpunaiset kukat ovat harvinaisia, eikä täällä myöskään esiinny pölyttäjiksi erikoistuneita lintuja. Pohjois-Amerikasta sen sijaan löytyy kirkkaan kellanpunaisena kukkiva tuliakileija (A.formosa, kuvassa),jonka pääasiallisina pölyttäjinä toimivat kolibrit. Akileijat ovat muiden leinikkikasvien tapaan myrkyllisiä. Murskattuja lehtoakileijan (A. vulgaris) siemeniä on käytetty muun muassa täiden häätöön.

Lähde: Pinkka oppimisympäristö: Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan evoluutiopuu - Varhaiset aitokaksisirkkaiset CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomesta yhteensä

havaintoa?

ruutua
Havaintojen lkm
  • Yhteensä ruutua
Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Aquilegia
Auktorit
L.
Yleiskieliset nimet
  • akileijat (suomi)
  • aklejor (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.37938
Taksonominen taso
suku
Esiintyminen Suomessa
Kokoelmanäyte Suomesta
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Putkilokasvit