Saharitariyökkönen Catocala electa

Yleiskuvaus

Siipiväli 60–80 mm. Etusiivet vaaleanharmaat, ruskeansävyiset, heikosti harmaanruskeasirotteiset. Poikkiviirut mustahkot, sisä- ja ulkosarakkeiden puolelta vaaleanharmaan ja toisen harmaanruskean, vähemmän selvän viirun reunustamat, epäsäännölliset, vahvahampaiset, ulommassa terävät hampaat ulospäin suonen M2 molemmin puolin. Keskivarjo selvä etureunassa, munuaistäplän takana hajanainen. Munuaistäplä valkeahkorenkainen, sulkee sisäänsä tummanruskean renkaan, tyvipuolelta mustahkoreunainen; sen takana osittain mustahkoreunainen, vaalea täplä. Aaltoviiru häipyvä. Kärjen takana heikko, viisto, tumma varjo. Ulkoreunassa mustia, ulkopuolelta valkoreunaisia pilkkuja. Takasiivet vaaleahkon karmiininpunaiset; keskivyö musta, kulmikas, kuroutunut kulman etupuolelta, ulkovyö musta, kapenee taaksepäin; ripset valkeat.

Muna pyöreä, alapuolelta litistynyt, suipompi kuin kulmaritariyökkösellä (C. nupta). Pitkittäisharjanteita 36–44. Mikropyyliala pienempi eikä niin tasainen kuin kulmaritariyökkösellä ja kaariritariyökkösellä (C. elocata), myös sen kuopat pienemmät. Poikkiharjanteet hyvin hienot ja säännölliset. Väri vaaleampi kuin kulmaritariyökkösellä ja kaariritariyökkösellä.

Toukka 55–65 mm, okranharmaa tai -ruskea, hienosti tummatäpläinen; selän nystyrät keltaiset; jaokkeessa A5 keltainen, hienosti mustareunainen, linssimäinen kohouma; jaokkeessa A8 pari kellanruskeaa uloketta. Hengitysaukot valkeat, mustareunaiset. Pää keltainen, ruskeajuovainen.

Kotelo 30–33 mm, punaruskea, vahapeitteinen. Metanotumin frontolateraaliset läpät hiukan suipommat kuin kaariritariyökkösellä (C. elocata). Kremaster selkä- ja vatsapuolelta katsottuna leveä, kärki tylppäkulmainen; tyvikyttyrät suuret. Harjannepintarakenne vahva, vatsapuolella vähemmän korostunut, selkäpuolella verkkomaisesti harjanteinen osa suuri. Sukaset D2 melko pitkät, sukaset L1 paljon pienemmät.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Catocala electa
Auktorit
(Vieweg, 1790)
Yleiskieliset nimet
  • saharitariyökkönen (suomi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.324966
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Havainto Suomesta
Esiintymisen tyyppi
  • Säännöllinen harhailija
  • Hyvin harvinainen
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 NA – Arviointiin soveltumattomat
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
Julkisten DNA-viivakoodisekvenssien määrä
Emme voi näyttää tätä lukua tällä hetkellä johtuen kansainvälisen BOLD-palvelun rajapinnan rajoituksista. ?
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet