Yrttikulmumittari Idaea inquinata

Yleiskuvaus

Siipiväli 13–18 mm. Naama tumman harmaanruskea, päälaki valkeahko, päälaki harmaa. Koiraan tuntosarvet rihmamaiset, lyhytripsiset.

Etusiivet valkeahkonokrat, harmaanruskeasirotteiset. Poikkiviirut harmaanruskeat, sisempi ja keskivarjo yhteensulautuneet epäsäännölliseksi poikkivyöksi, ulompi epäsäännöllisen mutkainen; aaltoviirun tyvipuolen varjo kolmesta kohdasta laikkumaisesti paksuuntunut. Keskipilkku tummanharmaa, keskivarjon kohdalla. Ripsien tyvellä rivi pyöreähköjä, mustia pilkkuja. Takasiivet kuten etusiivet, mutta sisempi poikkiviiru ja keskivarjo eivät yhteensulautuneet.

Muna hiukan ovaali, leveys enintään 5/7 pituudesta, pinnassa verkkomainen kuvio; väri ensin kellertävä, myöhemmin helmiäismäisen lohenpunertava.

Toukka 11–13 mm, ruskea, kellertävä tai vihertävä; selkäjuova kaksinkertainen, vahvimmillaan jaokkeissa A1–A5; sivuselkäjuova mustahko, hyvin vaihteleva ilmiasultaan, jaokkeissa A6 ja A7 kaartuu muodostaen selkäjuovan kanssa lyyramaisen kuvion. Vatsa vaaleampi, siinä useita lyhyitä, mustia pitkittäisjuovia. Pää kellertävä tai punertava, mustareunainen; niskakilpi mustahko tai mustahkoreunainen.

Kotelo 7,0 mm, kastanjanruskea, kiiltävä, pää ja jaokkeiden välit tummemmat. Dorsaaliura kolmikulmainen, leveimmillään keskellä, sen takareuna siinä tylpästi katkennut, muuten vain hiukan aaltoileva, leveälti mustahko ja karvainen. Kremaster erillinen, pieni, selkä- ja vatsapuolelta katsottuna lähes nelikulmainen, sivulta katsottuna tuskin litistynyt, kärki poikkipäinen, poikkiryppyinen. Sen kolme sukasparia hyvin pitkät ja ohuet, koukkumaiset.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Harri Jalava

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Idaea inquinata
Auktorit
(Scopoli, 1763)
Yleiskieliset nimet
  • yrttikulmumittari (suomi)
  • hölövmätare (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.286378
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Ei esiinny
Esiintymisen tyyppi
  • Ihmisen tuoma (importti)
Asiantuntijat
  • Lauri Kaila
  • Marko Mutanen
DNA-viivakoodisekvenssit
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Perhoset