Huonekärpänen Musca domestica

Yleiskuvaus

Huonekärpänen Musca domestica on keskikokoinen, tukevarakenteinen kärpänen. Aikuisen ruumiin pituus on yleensä 6–8 mm, mutta epäedullisissa oloissa kehittyneiden aikuisten pituus voi jäädä alle viiteen millimetriin.

Huonekärpänen pää on pohjaväriltään musta, osin harmaan kehnän peittämä. Verkkosilmien välinen alue, otsa, on koiraalla kapea, naaraalla leveä. Koiraan otsa on lähes jalan paksuimman osan eli reiden paksuuden levyinen. Naaralla otsa on noin verkkosilmien levyinen ja otsan reunoilla on vaaleanharmaat vyöhykkeet, jotka yhteensä peittävät noin neljäsosan otsasta.

Keskiruumiin selkäpuoli on harmaajuovainen. Juovien väri ja asento vaihtelee sukupuolesta ja katselusuunnasta riippuen. Siivet ovat läpinäkyvät tummin siipisuonin. Siipikalvon tyviosa on hieman kellertävä. M1+2-siipisuoni taittuu ulommaisen osansa puolivälissä terävästi eteenpäin ja suoni päättyy lähelle siiven kärkeä R4+5-suonen viereen. Jalat ovat kokomustat.

Takaruumiin pohjaväri vaihtelee kokomustasta lähes kokokeltaiseen. Pohjavärin peittää osittain harmaa kehnä, joka muodostaa katselusuunnasta osittain riippuvia kuvioita. Takaa katsottaessa takaruumiin yläpinnalla erottuu tumma keskijuova ja heikommat tummat sivujuovat.

Takaruumiin väri määräytyy pääosin koteloajan lämpötilan mukaan: kylmässä kehittyneet aikuiset ovat tummia, lämpimissä osoissa syntyy kellertäviä yksilöitä. Suomessa pääosassa yksilöistä on takaruumiin sivuilla keltaiset laikut. Varsinkin keväällä tavataan kokotummia yksilöitä. Takaruumiiltaan pääosin keltaisia yksilöitä syntyy meilläkin joskus kasvihuoneissa tai muuten tasaisen kuumissa oloissa.

Lähde: Laji.fi lajikuvaukset
Kuvaustekstin laatijat:

Jere Kahanpää (Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus)

CC BY 4.0

Kartta esittää havaintoja tästä taksonista, mutta sitä ei voi käyttää levinneisyyskarttana. Suomessa yhteensä

havaintoa?

Lajiluettelo
Lajitietokeskuksen lajiluettelo
Tieteellinen nimi
Musca domestica
Auktorit
Linnaeus, 1758
Yleiskieliset nimet
  • huonekärpänen (suomi)
  • husfluga (ruotsi)
Tunniste
http://tun.fi/MX.280881
Taksonominen taso
laji
Esiintyminen Suomessa
Julkaistu tieto Suomesta
Uhanalaisuus Suomessa
  • 2019 NE – Arvioimatta jätetyt
  • 2010 NA – Arviointiin soveltumattomat
Asiantuntija
  • Jere Kahanpää
Julkisten DNA-viivakoodisekvenssien määrä
Emme voi näyttää tätä lukua tällä hetkellä johtuen kansainvälisen BOLD-palvelun rajapinnan rajoituksista. ?
Eliöryhmät
  • Hyönteiset ja hämähäkkieläimet
  • Kaksisiipiset
  • Kärpäset