Röd sumpkräfta (louisianakräfta) Procambarus clarkii

Beskrivning

Namn som används i Europa: punainen suorapu, punarämerapu, red swamp crayfish, Louisiana crayfish, écrevisse de Louisiane, roter americanischer sumpfkrebs, Louisiana sumpfkrebs, gambero rosso della Louisiana, lagostim vermelho, rode rivierkreeft, cangrejo de las marismas, kinesisk flodkräfta (används som produktnamn på frysvaror), lousianakräfta

Namn som används i Amerika: red swamp crawfish, Louisiana crawfish, mudbug

Röd sumpkräfta kan bli upp till 15 cm lång, men fångas vanligen vid en längd av ca 10 cm. Odlade kräftor lever oftast bara 1–2 år, men i naturen kan de bli upp mot 6 år. Den röda sumpkräftan är en aggressiv och invasiv art som förökar sig och gräver effektivt. I sina djupa hål kan den klara sig flera månader även om vattendraget skulle torka ut helt. Den klarar sig också i våtmarker som bara svämmar tidvis.

En hona på ca 10 cm kan producera 600 ägg, i gynnsamma förhållanden två gånger per år. I lämpliga förhållanden kan beståndet således öka snabbt. Arten tål många slags förhållanden, också brackvatten i deltaområden. Det har bedömts att den röda sumpkräftan beträffande kraven på livsmiljö är den mest flexibla av alla tiofotade kräftdjur. Även om den är en art för varma klimat kan den också fortleva i vatten som fryser till på vintern. Den lever främst i våtmarker, myrar och bevattningskanaler i låglänta trakter och i långsamt strömmande älvar, men i Spanien förekommer den också i områden som ligger upp till 1 200 m meter över havet. Röd sumpkräfta odlas bl.a. på risodlingar.

Källa: Laji.fi artbeskrivningar
Författare av artbeskrivningen:

Esa Erkamo (Luke) 2016; MMM 2020

CC BY 4.0

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta.

rutnät
Observationer
  • Totalt rutnät
Artlista
FinBIF master checklist
Vetenskapligt namn
Procambarus clarkii
Auktor
(Girard, 1852)
Triviala namn
  • punarapu (finska)
  • röd sumpkräfta (svenska)
  • Red swamp crayfish (engelska)
Identifierare
http://tun.fi/MX.53035
Taxonomisk nivå
art
Denna art är en invasiv art
EtableringFörekommer inte i Finland
Administrativa status
  • Invasiv främmande art för EU (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203) ?
Expert
  • Risto Väinölä
Organismgrupper
  • Kräftdjur
  • Makroskopiska kräftdjur
  • Kräftor, räkor och krabbor