Östlig rävekorre Sciurus niger

Beskrivning

Östlig rävekorre är den största ekorrarten i Nordamerika.  Den lever i många slags livsmiljöer, såsom öppna skogsmarker och tallskogar, övergångszoner mellan skog och prärie samt jord- och skogsbruksmarker. Den påträffas även i skogar kring älvar, i utkanten av städer och i parker. Ollon och frön är den viktigaste födan under hela året. Östlig rävekorre äter också knoppar, hängen och blommor på träd (på vintern och våren), frukt, bär, insekter och spannmålsväxter. Dessutom känner man till att arten också äter animalisk föda, såsom fåglar och fågelägg samt döda fiskar. Kannibalism har rapporterats.

Honorna kan föröka sig redan vid åtta månader men får vanligtvis den första kullen först när de blivit över ett år gamla. Två kullar per år är typiskt för arten. Honan föder två till fem ungar. Antalet ungar varierar stort mellan åren. Ungarna är hårlösa och blinda. Honan diar dem i två till tre månader. Unga individers vandring för att breda ut sig kulminerar på hösten.

Dygnsaktiviteten uppvisar skillnader beroende på årstiden. Från våren till hösten är arten aktiv strax efter solnedgången och strax innan solen går upp (två aktivitetstoppar). På vintern är den aktiv endast mitt på dagen (en aktivitetstopp). Honorna och hanarna lever inom egna revir. Vuxna honor, som i många fall aktivt försvarar kärnan av reviret, utgör den mest betydande faktorn för den lokala tätheten. De övriga delarna av reviret överlappar med andra individer.

Källa: Laji.fi artbeskrivningar
Författare av artbeskrivningen:

Katja Holmala (Luke) 2016; MMM 2020

CC BY 4.0

Kartan visar observationer av denna taxonen, men den får inte användas som en utbredningskarta.

rutnät
Observationer
  • Totalt rutnät
Artlista
FinBIF master checklist
Vetenskapligt namn
Sciurus niger
Auktor
Linnaeus, 1758
Triviala namn
  • iso-orava (finska)
  • östlig rävekorre (svenska)
  • Eastern fox squirrel (engelska)
Identifierare
http://tun.fi/MX.48080
Taxonomisk nivå
art
Denna art är en invasiv art
EtableringFörekommer inte i Finland
Administrativa status
  • Invasiv främmande art för EU (EU 2016/1141; 2017/1263; 2019/1262; 2022/1203) ?
Expert
  • Thomas Lilley
DNA-streckkoder
Organismgrupper
  • Däggdjur
  • Små däggdjur