27 projekt beviljades bidrag i NTM-centralernas andra ansökningsomgång för bekämpning av invasiva främmande arter

24.03.2022 10:03 - Sannakajsa Velmala (modifierad: 24.03.2022 10:10)

NTM-centralernas finansieringsbeslut angående den andra ansökningsomgången för bekämpning av invasiva främmande arter har publicerats.

Kommuner, städer, föreningar och samhällen ansökte om bidrag. Under denna ansökningsomgång utdelades 580 000 euro, vilket innebär att många bra projekt fick inte finansiering den här gången. Bidrag kunde i regel beviljas för högst hälften av projektets kostnader. Den andra hälften täcker den sökande med egen finansiering som även kan omfatta talkoarbete.

Bidrag beviljades både för egentliga bekämpningsåtgärder och för projekt genom vilka resultaten av bekämpningen följs upp och säkerställs. Bidrag beviljades också för rådgivning om invasiva arter och prov med bekämpningsmetoder.

Projekt som fick finansiering under ansökningsomgången per region

Nyland

4 projekt som arbetar med att bekämpa vresros, jättebalsam, blomsterlupin, spansk skogssnigel, jättelokor och jättesliden i naturskyddsområden, rekreationsområden och deras närhet samt strandnaturen och skärgården. Projekten omfattar också nya prov med bekämpningsmetoder samt rådgivning och involverar ungdomar i bekämpningsåtgärder. Projekten är ettåriga och genomförs av Högfors stad, Kyrkslätts kommun, Routioseura och Tallmo byaförening.

Egentliga Finland och Satakunta

4 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, blomsterlupin, vresros, jättelokor, jättesliden, mink, mårdhund och smal vattenpest. Projektens objekt ligger i naturskyddsområden, rekreationsområden och deras närhet samt strandnaturen och skärgården. Projekten är 2–3-åriga och genomförs av Björneborgs stad, Pemars stad, Aurajokisäätiö, Paimionjoki-yhdistys och Ahmasveden hoitoyhdistys. Även dessa projekt syftar till att engagera ungdomar i bekämpningen av främmande arter och inbegriper även projekt för att ge råd till medborgarna.

Tavastland och Birkaland

6 projekt som arbetar med att bekämpa blomsterlupin, jättebalsam, kanadensiskt springkorn, jättelokor, spansk skogssnigel, jättesliden och vresros. Projekten är inriktade på naturskyddsområden, rekreationsområden och angränsande områden samt strandnaturobjekt. Projekten är 1–3-åriga och genomförs av Tammerfors stad, Sastamala stad, Hollola kommun, Padasjoki kommun, LC Lahti/Ankkurit och 4H-föreningen i Pungalaitio. Även dessa projekt syftar till att engagera ungdomar i bekämpningen av främmande arter och inbegriper även rådgivningsprojekt.

Södra Savolax

1 projekt som drivs av Savonlinnan Seudun Kolomonen i samarbete med en företagsgrupp för miljöomsorg (157 medlemmar). De arter som bekämpas är jättebalsam, jättelokor, jättesliden, vresros och blomsterlupin. Projektet Jättiläiset kuriin (Pli på jättar) fokuserar på att bekämpa främmande arter och öka medvetenheten om deras kontroll.

Södra Österbotten

3 projekt som arbetar med att bekämpa vresros, jättebalsam, jättelokor, blomsterlupin och signalkräfta. Projekten är 1–3-åriga och genomförs av staden Jakobstad, Ähtärin ZooResort Oy och Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskus. Projektområdena är traditionslandskap- och strandobjekt med högt naturvärde och projekt involverar ungdomar i bekämpningsåtgärder. Syftet med kräftprojektet är att förhindra spridning av signalkräftan i Kyro älvs huvudfåra.

Mellersta Finland

1 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, jättelokor, vresros och blomsterlupin i närrekreationsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projektet är treårigt och genomförs av Joutsa kommun. Projektet omfattar även prov med bekämpningsmetoder.

Sydöstra Finland

3 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, jättelokor, vresros, jättesliden, gul skunkkalla och blomsterlupin i naturskyddsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projekten är 2–3-åriga och genomförs av Kotka stad, Kouvola stad och Pohjois-Kymen Luonto. Projekten omfattar även prov med bekämpningsmetoder.

Norra Savolax

2 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, vresros och blomsterlupin i naturskyddsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projekten är treåriga och genomförs av Tuusniemi kommun och Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri.

Norra Karelen och Kajanaland

Från dessa regioner fick inga projekt finansiering i år.

Norra Österbotten

1 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, vresros och blomsterlupin samt det lilla rovdjuret minken. Projektet är ettårigt och fokuserar på strandnaturen, naturskyddsområden och rekreationsområden samt deras närhet. Projekten omfattar även prov med bekämpningsmetoder och genomförs av Uleåborgs stad.

Lappland

2 projekt som arbetar med att bekämpa jättebalsam, jättelokor, vresros och blomsterlupin i naturskyddsområden och deras närhet samt strandnaturen. Projekten är 1–3-åriga och genomförs av Keminmaa kommun och föreningen Håll Lapland rent.