iNaturalist Suomi – ensimmäiset 1,5 vuotta

25.11.2021 07:44 - Eija-Leena Laiho (modifierad: 25.11.2021 09:05)

iNaturalist on suosittu havaintopalvelu ja luontoharrastajien maailmanlaajuinen yhteisö, jonka ylläpidosta vastaavat Kalifornian Tiedeakatemia ja National Geographic. Suomen kansallinen versio palvelusta – iNaturalist Suomi – avattiin keväällä 2020.

iNaturalistin toimintaperiaatteena on, että käyttäjä voi omalla älypuhelimellaan tehdä havainnon eliöstä ja samalla tallentaa sen iNaturalist-palveluun. Jos käyttäjä on ottanut kuvan eliöstä tai tallentanut ääntä, iNaturalistin tekoäly ehdottaa lajin tunnistusta median perusteella. Käyttäjä voi hyväksyä tekoälyn ehdotuksen tai kirjata oman tunnistuksensa. iNaturalist-palvelussa muut käyttäjät voivat vahvistaa tunnistuksen tai ehdottaa toista tunnistusta – jos tunnistus saa riittävän monta hyväksyntää, havainto saavuttaa tutkimustason ja katsotaan yhteisön vahvistamaksi.

iNaturalistin tekoäly toimii jo varsin hyvin valokuvien osalta – uusin versio tekoälystä on päivitetty kesällä 2021. Kuvan osalta tekoälyn ehdotus perustuu joko kuvan samannäköisyyteen tai siihen, että muut käyttäjät ovat havainneet lajia lähistöllä.

iNaturalist-verkosto kasvaa nopeasti – mukana on jo 20 eri maata, jotka ovat avanneet oman kansallisen sivustonsa.

iNaturalist Suomi avattiin keväällä 2020, jolloin Suomen Lajitietokeskus otti vastuun Suomen sivuston ylläpidosta. Lajitietokeskuksen vastuulla ovat mm. palvelun kääntäminen suomeksi, lajien suomenkieliset nimet, sensitiivisten lajien havaintotietojen karkeistuskriteerit Suomessa, lajien uhanalaisuus- ja vieraslajitiedot Suomesta sekä käyttäjien suomenkielinen opastus. Sen sijaan Lajitietokeskus ei vastaa palvelun teknisestä kehityksestä eikä tekoälyn toiminnasta.

Suomen iNaturalist-sivusto sai lentävän lähdön toukokuussa 2020, kun verkoston julkaisu pääsi YLE:n pääuutislähetykseen. (Juttu julkaisusta on edelleen luettavissa YLEn verkkosivuilla). Julkisuuden myötä käyttäjien määrä kasvoi nopeasti noin tuhannesta kymmeneen tuhanteen.

Palvelun suosio on pysynyt korkealla ja syyskuuhun 2021 mennessä Suomesta onkin ilmoitettu iNaturalistilla jo yli 400 tuhatta havaintoa yli 7000 lajista. Suomesta ilmoitetut havainnot kopioidaan Lajitietokeskuksen tietokantaan ja havaintoja voi selata myös Laji.fi-portaalissa.

iNaturalistin ydintä ovat myös kansalaistiedeprojektit, joita kuka tahansa käyttäjä voi perustaa halutessaan kerätä tietoa vaikkapa jonkin lajiryhmän esiintymisestä tietyllä alueella. Suomessa on projektien avulla kerätty havaintoja mm. vieraslajeista ja siileistä.

Noin 40 prosenttia Suomesta iNaturalistin avulla ilmoitetuista havainnoista on putkilokasveja. Seuraavaksi eniten on tehty hyönteishavaintoja (23,5 %), lintuhavaintoja (13,5%) ja sienihavaintoja (12,4%).

Useimmin havaittujen lajien top ten.

Suurin osa havainnoista tehdään yleisistä lajeista, mutta onpa iNaturalistin kautta tullut tutkijoiden tietoon harvinaisuuksiakin: mm. venäjänkäärmeenpistonyrtin (Vincetoxicum rossicum) ensimmäinen havainto Suomesta ja pohjoisin kaakonkimalainen (Bombus schrencki).

iNaturalistilla ilmoitetut havainnot ovat Suomen Lajitietokeskuksen kautta tutkijoiden ja viranomaisten käytettävissä. Huomaathan, että Lajitietokeskus saa vain iNaturalist Suomi -verkoston jäsenten yhteystiedot ja karkeistettujen havaintojen tarkat tiedot. Sovellusta asentaessa liittymisvaiheen saattaa helposti ohittaa, mutta iNaturalist Suomi -verkoston jäseneksi voi liittyä myös jälkikäteen valitsemalla ohjelman asetuksissa iNaturalist-verkostoksi iNaturalist Finland.

iNaturalist-sovelluksesta on saatavavana sekä Android- että iPhone-versio ja palvelua voi käyttää myös verkkosivun kautta.

Lisätiedot:

https://inaturalist.laji.fi/