Luontotilastot-mobiilisovellus julkaistu
16.02.2021 11:03 - Eija-Leena Laiho (päivitetty: 16.02.2021 11:07)

Sovelluskehittäjä Pave Väisänen on helmikuussa 2021 julkaissut Lajitietokeskuksen aineistoihin perustuvan iOS-laitteilla toimivan Luontotilastot-mobiilisovelluksen. Sovellus on ensimmäinen ulkopuolisen kehittäjän sovellus, joka hyödyntää Lajitietokeskuksen rajapintoja.

Luontotilastot-sovelluksella voi helposti hakea tietoa yli 40 000 Suomessa havaitusta lajista. Sovellus tarjoaa mm. vuosittaiset havaintokartat eri lajeista, kuntakohtaiset tilastot havaintojen määristä sekä helpon pääsyn lajin lisätietoihin Laji.fi-portaalissa. Sovelluksessa on huomioitu myös saavutettavuus: esimerkiksi havaintojen määrät kunnittain ilmoitetaan numeerisina kartan sijaan, jolloin ruudunlukijat osaavat lukea tiedon.

– Halusin sovelluksellani vastata kahteen kysymykseen: missä lajeja voi havaita ja milloin niitä voi havaita. Esimerkiksi, jos tarkastelee sinappiperhosen havaintokarttaa kaikista havainnoista, saa hieman harhaanjohtavan kuvan, kuinka laajalti levinnyt perhonen on. Laji on vaeltaja ja sitä on viimeksi tavattu runsaasti vuonna 2011, jonka jälkeen lajista on vain yksittäisiä havaintoja, Pave toteaa.

– Valitsin työni perustaksi Lajitietokeskuksen aineistot, koska Lajitietokeskuksen tarjoaman rajapinnan myötä ne olivat helposti käytettävissäni, ja avoin lisenssi mahdollistaisi myös sovelluksen kaupallistamisen. Nyt julkaistu sovellus on ilmainen, mutta jos kehittäisin jonkun työlään ominaisuuden, haluaisin pitää itselläni mahdollisuuden julkaista se maksullisena, Pave kertoo.

Sinappiperhosen (Pontia edusa) vaellukset erottuvat selvästi vuosittaisilta havaintokartoilta.

Foorumilta tukea kehitystyöhön

– Mielestäni Lajitietokeskuksen rajapinnat ovat helppokäyttöisiä ja monipuolisia. Minulla otti hieman aikaa, että keksin, miten tietyt asiat kannattaa tehdä – dataa voi hakea monella tapaa ja toiset tavat ovat hitaampia johtuen tietokantarakenteesta.

– Olen saanut Lajitietokeskuksen foorumilta paljon vinkkejä ja rajapintaan on myös nopeasti lisätty ominaisuuksia toiveitteni mukaan, Pave kiittelee.

– Toivoisin, että kehittäjät löytäisivät rajapinnan. Mielestäni tarvitaan jonkin verran biologista osaamista, jotta rajapintaa pystyy käyttämään ja ymmärtämään sen avulla saatua dataa, Pave toteaa.

Sovellus on saatavilla iPhonelle ja iPadille ja ladattavissa Applen sovelluskaupassa. Sovellus on saatavilla suomeksi ja englanniksi.          

Lisätiedot:

Pave Väisänen, Twitter: @PaveVaisanen

Lajitietokeskuksen avoin rajapinta api.laji.fi: https://laji.fi/about/3120