Suomen Lajitietokeskus -hankkeen ensimmäinen puolivuotinen on takana. Näkyvin edistysaskel on Laji.fi -sivuston testiversion avaaminen julkiseen käyttöön. Varsinaista käyttöoikeutta sivuston tiedoille ei vielä tässä vaiheessa voi myöntää, etenkin vielä työn alla olevan taksonomiatietokannan tietojen puutteellisuuksien vuoksi. Uutta ulkoasua hiotaan parhaillaan yhteistyökumppanimme käytettävyyskonsultointiyrityksen Cresensen kanssa.

Portaalin lisäksi on teknistä kehitystyötä on tehty Lajitietokeskuksen taustajärjestelmien parissa. Taksonomiaeditorilla asiantuntijat voivat hallinnoida nimistöjä ja kokoelmienhallintajärjestelmä Kotkan avulla kokoelmatiedot voidaan tallentaa kootusti.

Hanke on osallistunut ENVIBASE-aloitusseminaariin 5.3. ja Uhanalaisten lajien suojelun toimintaohjelma -seminaariin 25.3. Hankkeen avajaisseminaari järjestettiin 22.5. Seminaarin esitykset ovat katsottavissa verkossa ja esitysten kalvot ovat myös jaossa.

Kansainvälistä yhteistyötä on tehty erityisesti Ruotsin ArtDatabankenin kanssa, jonka päämajassa Uppsalassa vierailtiin kesäkuussa. Keskustelut olivat antoisia ja hyödyllisiä, sillä ruotsalaisten ”lajitietokeskus” näki päivänvalon jo 25 vuotta sitten.

Lajitietokeskuksen kokonaisuuden osalta mahdollisimman vaikuttavaan lopputulokseen pääseminen vaatii riittävän laajaa asiantuntemusta, osallistamista ja yhteistyötä ja tämän vuoksi Lajitietokeskuksen kehittämisen tueksi on päätetty perustaa asiantuntijatyöryhmiä ainakin seuraavilta aihealueilta:

  1. Lajitieto (ml. taksonomia- ja nimistö)
  2. Paikkatieto
  3. Kokoelmat ja digitointi
  4. Lajitiedon tutkimuskäyttö
  5. Havainnot, seurannat ja kartoitukset
  6. Ympäristöviranomaiset
  7. Opetuskäyttö (yliopisto- ja koulutaso)
  8. Kokonaisarkkitehtuuri

Ensimmäisten ryhmien osalta työt alkavat elokuun aikana. Työryhmien työ on erittäin tärkeää, jotta Suomen Lajitietokeskus pystyy palvelemaan laajalti kaikkia kohderyhmiä ja palveluille asetettuja tavoitteita.

Viestintään on panostettu etenkin SOME-puolella. Facebookissa tykkääjiä on yli 300, Twitterissä näymme tunnisteella #lajitieto ja seuraajia on jo toistasataa. Laji.fi -sivuston kautta paljon huomiota saavuttanut Sammakkoeläin- ja matelijakartoitukseen on tallennettu jo lähes 3 000 havaintoa.