Lajitietokeskus tiedottaa kehitystyön etenemisestä parin viikon välein (tai joskus vähän harvemmin...).

Viime viikkojen tuloksia

Lajinimen ennakoiva syöttö

Logiikkaa, jolla laji.fi-portaalissa, Vihkossa ja api.laji.fi taxon/search rajapinnassa haetaan lajinimiä, on paranneltu. Logiikka painottaa nyt suomalaisia lajeja ja toimii paremmin osittain kirjoitettujen tieteellisten nimien hakemiseksi (esimerkiksi "p maj"). Rajapintaan lisättiin mahdollisuus määritellä tarkemmin, minkä tyyppisiä nimiä haetaan ja millä metodeilla haetaan. Esimerkiksi Vihkon havaintojen kirjaamisessa ei enää ehdoteta väärin käytettyjä ("misapplied") tieteellisiä nimiä, mutta lajihaussa lajin voi löytää myös niillä. Myös tuloksena saatavan lajiluettelon ulosantia on parannettu, mm. säilytetään nimien alkuperäinen kirjoitusasu (ennen olivat kaikki pienillä kirjaimilla).

taxon-search-lajifi

- Lajinimihaku laji.fi-portaalissa

Taksonomiatyökalu

Työkaluun, jolla Lajitietokeskuksen asiantuntijat pitävät yllä Lajitietokeskuksen taksonomiaa, on toteutettu edellisessä tiedotteessa lupaillut synonyymien hallintaan liittyvät muutokset. Lajitietokeskuksen lajitietotyöryhmä kokoontui ja kokouksen ja käyttötestauksen jäljiltä saatiin vielä parannusehdotuksia.

Vihko

Vihkon eli Lajitietokeskuksen tarjoaman yleiskäyttöisen lomakepalvelun kehityksen painopiste on edelleen ollut maalintujen linjalaskennan lomakkeessa. Lomake on nyt käyttövalmis, mutta ei tainnut ehtiä tuotantokäyttöön tämän kesän laskentoja silmälläpitäen. Rajoitettu koeryhmä kokeillee uutta lomaketta ja kokeilun seurauksena luonnollisesti siihen vielä saatetaan tarvita muutoksia.

linjalaskenta_2017_06

- Linjalaskennan Vihko-lomake

Linjalaskentaa varten kehitettiin myös maastolomakkeen generointi ja pienimuotoinen tulospalvelu.

Vihkossa on näkyvillä ensimmäinen versio havaintoerien selailusta, jonka kautta pääsee muokkaamaan aiemmin tallennettuja havaintoeriä. Tätä osiota on tarkoitus vielä kehittää ja tullaan mahdollistamaan havaintojen muokkaus havaintojen hakutuloksien kautta (omien havaintojen hakemisen mahdollisuus).

vihko_havaintoeraluettelo

- Vihkoon tallennettujen havaintoerien luettelo

Vihkoon on myös lisätty pikanäppäimiä. Ne saa näkyville painamalla ALT-näppäintä pohjassa. Tässä on näköjään vielä ongelmia joillakin selaimilla ainakin Windows käyttöjärjestelmässä. Toiminnallisuutta parannetaan ja lisätään ohjeistusta asiasta.

vihko_pikanappaimet

- Vihkon pikanäppäimet

Rajapinnat

Api.laji.fi -rajapintojen suorituskykyä on parannettu. Teknisemmin: Itse api.laji.fi käyttää nyt Redis-välimuistipalvelua tiettyjen pyyntöjen välimuistittamiseen ja tietovaraston (HP Vertica) hakurakenteita on optimoitu tietyille kyselyille. Työn alla on vielä lajinimihaun nopeuttaminen keräämällä yleisimpiä hakuehtoja ja lämittämällä välimuistia näillä.

Juuri nyt työn alla

Suljetun/salatun tiedon pyytäminen Lajitietokeskuksesta

Suoritimme käytettävyystestausta liittyen prosessiin, jolla laji.fi -portaalista on mahdollista saada lajitiedon sensitiivisyyden tai muiden syiden vuoksi salatut havaintotiedot. Saimme paljon arvokasta palautetta ja noin kolmekymmentä pientä kehityskohtaa, jotka otetaan työn alle kesän aikana. Kiitos testikäyttäjille!

Käyttäjätunnistautuminen

Teemme pieniä käyttäjälle näkymättömiä parannuksia ja korjauksia sisäänkirjautumisjärjestelmään.

Karttapalvelu

Karttapalveluun lisätään mahdollisuudet tehdä linkkejä täsmälliseen näkymään (kohta, zoomaustaso, valitut karttatasot, piiretyt geometriat) ja rikastamme formaattia, jolla koordinaattitietoa ladataan kartalle ja kartalta.

Laji.fi

Parannamme sivustoa jatkuvasti monelta osin. Nyt työn alla on muun muassa toiminnallisuus, jonka avulla portaali muistaa käyttäjän asetuksia enemmän (valitut karttatasot). Lisäksi on tehty kymmenkunta muuta pienempää tarkennusta.