Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen harjoittelijat ovat vieraslajien torjunnan mestareita
04.07.2022 12:38 - Ella Ahti

Etelä-Pohjanmaalla vieraslajien torjunta on aktiivista, ja talkoita järjestetään kesäisin jopa neljä kertaa viikossa. Talkoista vastuussa ovat ensisijaisesti ELY-keskuksen harjoittelijat , jotka työskentelevät koko kesän luonnon monimuotoisuuden puolesta.

Seinäjoen ELY-keskuksen (elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen) toimistosta kajahtaa nauru. Harjoittelijoiden työhuone on vieraslajimateriaalin peitossa – löytyy julisteita, lasten värittämiä lupiinipiirroksia, raportteja vuosien varrelta ja jopa jättiputken kuivattuja varsia. Seinäjoella toimii viisi ympäristöalan harjoittelijaa, joita yhdistää vankka tietotaito vieraslajiasioissa. Ryhmän tehtävänä on edistää vieraslajitoimintaa Etelä-Pohjanmaalla esimerkiksi levittämällä tietoa vieraslajeista ja niiden haitoista sekä järjestämällä torjuntatalkoita.

Komealupiinia ja jättipalsamia torjutaan talkoin useamman kerran kesässä

Torjuntatalkoita järjestetään Etelä-Pohjanmaalla erittäin aktiivisesti, kesäisin jopa neljä kertaa viikossa. Kohdelajeina ovat komealupiini ja jättipalsami, sillä niitä on helppoa ja turvallista torjua. Harjoittelijat ovat talkoissa läsnä opastamassa ja avustamassa. Työhuoneesta löytyy laatikollinen talkoomateriaalia ja työkaluja, jotka pääsevät heinäkuussa aktiiviseen käyttöön. Heinäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla ryhmä järjestää seitsemän talkoota eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.

Lisäksi ryhmän tavoitteena on lisätä tietoisuutta vieraslajeista alueellaan. Kirjastoihin on viety tietoa vieraslajeista ja lapsille väritettäviä lupiinipiirroksia. Seinäjoen asukkaat voivat ottaa yhteyttä ELY-keskukseen ja raportoida mahdollisesta vieraslajihavainnosta. Harjoittelijat tarkastavat havainnon ja kertovat asukkaalle, onko kyseessä vieraslaji vai ei. Tänään tarkastuslistalla ovat mahdolliset jättipalsami- ja kurtturuusuesiintymät. Lyhyen ajomatkan ja tarkan havainnoinnin jälkeen selviää, että ensimmäisessä kohteessa kasvaa satoja jättipalsamiyksilöitä. Kurtturuusua, ”kurttista”, ei onneksi löydy, vaan kyseessä on jokin muu ruusulaji.

Harjoittelijoiden työ on osa Inspect -hanketta, jossa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on mukana. Hankkeen tavoitteena on torjua jättipalsamia ja kurtturuusua, arvioida torjunta- ja viestintämenetelmiä sekä laatia käsikirjat kohdelajien torjunnasta. Inspect on viimeistä vuotta käynnissä, joten loppukesästä ryhmä laatii koosteen hankkeen aikana kootuista raporteista. Aikaisemmin julkaistuissa raporteissa on selvitetty vuoden aikana tehtyä vieraslajitoimintaa ja sen onnistumista.

Vieraslajien torjunnassa ensisijaista on lisätä tietoisuutta vieraslajien haitoista ja leviämisestä sekä niiden tunnistamisesta. Siksi aktiivinen viestintä ja vieraslajien esilletuominen eri tilanteissa on erityisen tärkeää. Tässä Seinäjoen harjoittelijat ovat onnistuneet loistavasti.

Lisätietoja: Tommi Mäkinen, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus (tommi.makinen@ely-keskus.fi)

Kuva: Salla Pitkänen