Ohjeita haitallisten vieraskasvien omatoimiseen torjuntaan

23.06.2021 09:16 - Erja Huusela

Siintääkö mielessäsi vieraslajitalkoiden järjestäminen tai haluaisitko käydä lähistön kurtturuusuesiintymän kimppuun? Tiesitkö että torjuntatoimiin tarvitaan maanomistajan lupa? Lue ohjeet vieraslajien torjunnan perusperiaatteisiin ja vinkit talkoiden järjestämiseen. 

Haitallisten vieraskasvien torjunta omalla tontilla 

Haitalliseksi säädettyä vieraslajia ei saa kasvattaa. Jos omalle pihalle on istutettu EU:n tai kansalliseen vieraslajiluetteloon lukeutuva haitallinen vieraslajikasvi, omistajan on poistettava istutus ja hävitettävä kasvin osat niin, ettei se pääse lisääntymään ja leviämään. Koska haitalliseksi säädetyn vieraslajin kasvattaminen on kiellettyä, omistajan tai haltijan on hävitettävä haitallinen vieraslajikasvi alueeltaan, myös naapurista tai muualta ympäristöstä omalle pihalle levinneet esiintymät. Mitään vieraslajia ei saa päästää karkaamaan ympäristöön! 

Haitallisten vieraskasvien torjunta muiden omistamilla mailla 

Haitallisten vieraslajikasvien kitkeminen ja hävittäminen vaatii aina maanomistajan luvan. Ei siis ole sallittua hävittää vaikkapa komealupiinia tai kurtturuusua yleisiltä alueilta, kuten ulkoilualueilta tai puistoista, ilman että kysyy tähän luvan. Jokamiehenoikeus sallii kasvien tai esimerkiksi siementen tai marjojen keräämisen, mutta maan kaivaminen ja kasvien kitkeminen muualta kuin omalta maalta ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa.  

Voinko hävittää vieraslajeja itse tien tai radan varrelta? 

Komealupiinien tai muiden vieraslajikasvien kitkeminen tai kaivaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan vaatii aina maanomistajan luvan. Jos haluat järjestää tienvarressa torjuntatalkoot, ota yhteys Liikenteen asiakaspalveluun, niin saat lisätietoa toteutuksen edellytyksistä.  

Teiden varsilta saa kuitenkin poimia esimerkiksi komealupiineja, sillä kukkien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Muista kuitenkin, että moottori- ja moottoriliikenneteiden tai muiden kaksiajorataisten väylien pientareille meneminen on kiellettyä. Myös rautatiealueella liikkuminen on turvallisuussyistä kokonaan kielletty. Teiden pientareilla liikuttaessa on aina muistettava turvallisuus: auto on pysäköitävä pysäköintialueelle tai levikkeelle, ja ohiajavaa liikennettä on varottava.  

Jos huomaat väylien varsilla vieraslajiesiintymiä, ilmoita niistä aina vieraslajit.fi -sivustolla ja/tai Liikenteen asiakaspalveluun

Lisätietoja vieraslajien torjunnasta väylien varrelta: 

Liikenteen asiakaspalvelun usein kysytyt kysymykset: Voinko hävittää vieraslajeja itse tien tai radan varrelta? 

Väyläviraston ohjeessa Teiden reuna-alueiden siivous (pdf) on hyviä turvallisuusohjeita, joita voi soveltaa myös tässä tapauksessa.  

Miten haitallisia vieraskasveja torjutaan? 

Kun käytännön ongelmat on ratkaistu ja lupa torjuntatoimiin saatu, miten itse torjunta pitäisi toteuttaa? Torjuntatoimet vaihtelevat lajikohtaisesti. Ohjeita on koottu tälle sivustolle lajitietokortteihin. Niistä löytyy myös linkkejä videoihin ja muihin torjuntaa ohjaaviin julkaisuihin. Yleisimmät haitalliset vieraskasvit: 

Komealupiini 

Kurtturuusu 

Jättipalsami 

Japanintatar ja sahalinintatar 

Jättiputket (Huom. Jättiputkien omatoimisessa torjunnassa on huomioitava asianmukainen suojavarustus) 

Lisää vinkkejä vieraskasvien torjuntaan

SLL ja Martat: Viekkaat vieraat - Opas haitallisiin vieraskasveihin 

Ohjeita kasvijätteiden käsittelyyn ja hävittämiseen 

Neljä ihmistä kaivaa käsin ja lapioilla juuria hiekkaisesta maasta.
Kurtturuusutalkoot. Kuvaaja: Natalia Räikkönen

Torjuntatalkoiden järjestäminen 

Vieraslajitalkoiden järjestäminen on mukava tapa koota yhteen kiva porukka tekemään töitä lähiympäristön ja -luonnon hyväksi. Vieraslajien kitkentä ei kuitenkaan kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten siihen on kysyttävä maanomistajan lupa.  

Ennen omien talkoiden järjestämistä: 

  1. Selvitä kohteen maanomistaja 
  1. Pyydä lupa torjuntatoimiin maanomistajalta  
  1. Selvitä kyseisen vieraslajin torjuntaan soveltuva torjuntamenetelmä 
  1. Selvitä keinot kasvijätteen hävittämiseen 

Helpointa on aloittaa torjuntatyöt joko kunnan, valtion tai tutun yksityismaanomistajan mailla, jolloin torjunnan toimenpiteistä, tarkoista kohteista ja kasvijätteen hävittämisestä on helpointa sopia. Kunnan omistamalla maalla lupaa voi kysyä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Jos haluat järjestää tienvarressa torjuntatalkoot, ota yhteys Liikenteen asiakaspalveluun. 

Keskeinen osa vieraskasvien torjuntatalkoita on kasvijätteiden asianmukainen hävittäminen. Kasvijätettä ei saa missään tapauksessa viedä luontoon. Jätteen seassa kulkeutuvat puutarhakasvien siemenet, juurakot, juurenkappaleet ja varret voivat näin levitä uusille kasvupaikoille. Monet haitallisista vierasperäisistä kasvilajeista ovatkin karanneet luontoon juuri kasvijätteen kautta. 

Jos talkookohde sijaitsee kunnan tai kaupungin maalla, voit sopia kasvijätteen poiskuljetuksesta tai hävittämisestä etukäteen esimerkiksi viheralueyksikön kanssa. Monet kunnat tulevat mielellään noutamaan talkoojätteen pois. 

Osallistu soolotalkoisiin! 

Soolotalkoot ovat valtakunnalliset vieraslajitalkoot, jotka järjestetään ajalla 17.5.-22.8.2021. Voit osallistua vieraslajikasvien torjuntaan, missä ja milloin se parhaiten itselle sopii. Kampanja kannustaa suomalaisia ilmoittamaan vieraslajihavaintonsa ja kitkemään ne pois kotipihalta ja lähiluonnosta tai yhteistyökaupunkien osoittamilta talkookohteilta.  

Osallistujat voivat perustaa oman talkookohteen tai talkoilla yhteistyökaupunkien ennalta määrittämillä vieraslajikohteilla. Kampanjasivulta voit lukea, miten pääset mukaan ja tarkistaa, onko oma kunta mukana ja missä talkoopaikka sijaitsee.  

Lisätietoja talkoiden järjestämisestä:

Terve askel luontoon: Talkoiden järjestäminen ja WWF: Nuorten vieraslajitalkoo-opas 

Jotkin kunnat opastavat asukkaita ja yhdistyksiä järjestämään sekä osallistumaan vieraslajitalkoisiin, esimerkkinä Espoo