Sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyskartoitus

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus tutkii sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyttä ja siinä tapahtuneita muutoksia Suomessa keräämällä havaintoja koko maasta. Havaintoaineiston avulla on tarkoitus koota ajantasainen 2010-luvun levinneisyyksiä kuvaava tieto. Aineiston avulla lajien levinneisyyksien muutoksista saadaan täysin uutta tietoa, sillä tuloksia päästään vertaamaan 1980–2000-luvuilla kerättyihin levinneisyystietoihin.

Ilmoittaminen

Voit ilmoittaa omat havaintosi lajikorteilta löytyvää ilmoituslinkkiä käyttäen, tai siirtymällä suoraan ilmoituslomakkeelle. Lajikortit löydät klikkaamalla lajia oheisesta lajiluettelosta. Lajikorteissa on hyödyllistä tietoa lajien tunnistamiseksi.

Hae havaintoja

Sammakkoeläimet

Matelijat

Satunnaiset lajit

Taustaa

Sammakkoeläin- ja matelijalajistossa on viime vuosikymmeninä tapahtunut huomattavia maailmanlaajuisia muutoksia, joita ovat aiheuttaneet mm. ympäristön saastuminen, ilmastonmuutos ja vieraslajit. Lajiston muutokset ilmentävät yhteisen ympäristömme muutosta. Myös Euroopassa tavattavien lajien levinneisyyksissä ja runsauksissa on todettu muutoksia. Viimeisin eurooppalaisen herpetofaunan kartoitus, Atlas of amphibians and reptiles in Europe, ilmestyi 1990-luvulla. Myös Luomus oli hankkeessa mukana. Tehostetulla 2015 alkavalla havaintojen keräämisellä kootaan tietoa sammakkoeläinten ja matelijoiden nykyisestä levinneisyydestä ja runsaudesta Suomessa. Luomuksen tutkimus on mukana koko Euroopan kattavassa levinneisyyskartoituksessa. Tutkimusta koordinoi FT Markus Piha, Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Kannen kuva: Böhringer Friedrich, Wikimedia commons, Creative Commons BY-SA 2.5